Det var mang i salen under brukonferansen. Foto: Børre Stensvold, Vegdirektoratet

Brukonferansen samlet 300 deltakere

– Når vi kan samle så mange eksterne deltakere for å presentere ulike prosjekter, så viser det hvor stor interessen er for brubygging i Norge, sier brudirektør Børre Stensvold i Vegdirektoratet. 

Av de 300 deltakerne som var med på mandagens og tirsdagens konferanse i Oslo, var 113 interne deltakere fra Vegvesenet. Ellers var deltakerne konsulenter, arkitekter, entreprenører og andre statsetater som Bane Nor og Forsvaret.

– I alt hadde 20 ulike selskaper utstillinger av blant annet brutekniske analyseprogrammer, overflatebehandling og løsninger for komposittbruer, forteller Stenvold til Byggeindustrien.

Mer og mer BIM

Den store deltakeroppslutningen viser at det er stort trykk i bru-Norge, som i dag har cirka 17.500 bruer.

– Blant annet brukes modellbasert prosjektering (BIM) av bruer i stadig større grad. Dette har kommet til mer og mer de siste årene – plan- og byggeprosessene blir stadig mer digitalisert. Eksempelvis brukes 3D-modeller i prosjekteringen, og modellene blir brukt både i planleggingsfasen, byggefasen og i vedlikeholdsfasen, sier Stensvold.

Utenlandsk deltakelse

Brukonferansen samlet også representanter fra flere utenlandske selskaper, blant annet fra New Zealand og USA.

– De presenterte store, spenstige prosjekter både i forhold til arkitektur og størrelse, sier brudirektøren.

E39

Også Fergefri E39 ble behørig presentert, herunder en ny utviklingsplan som skal være ferdig i løpet av vinteren 2018.

– Presentasjonen hadde fokus på mulige kostnadsreduksjoner i dette enorme prosjektet. Dessuten holdt direktør for teknologi- og utbyggingsstrategi, Anette Aanesland i Nye Veier, presentasjoner av deres pågående prosjekter, samt en presentasjon av de som kommer, sier Børre Stensvold.