<p>Kari Sandberg, Arne Giske, Ståle Rød og Jørgen Evensen.</p>Kari SandbergArne Giske

Toppledere positive til mer HMS-samarbeid

Topplederne i Skanska, Veidekke og BertonmastHæhre vil at hele bygg- og anleggsbransjen skal dra i samme retning for å redusere antallet ulykker og dødsfall på byggeplassene.  

Rundt 400 personer deltar på EBAs HMS-konferanse på Lillestrøm 7. og 8. november.

Kari Sandberg, direktør i EBA, sier til Byggeindustrien at hun er godt fornøyd deltagelsen.

- Jeg tror dette er et ideelt antall deltagere. Vi trenger ikke å bli større enn dette. Målet er at hele bransjen skal være representert, og det virker det som den er. Jeg tror vi klarer å favne bredt, sier hun.

Sandberg sier konferansen er blitt næringens største arena på HMS.

- Det er viktig at alle aktørene stiller seg bak konferansen. Det viser at vi står sammen i arbeidet for å redusere arbeidsulykker, og det har også kommet tydelig fram i innleggene her i dag, sier hun.

Mer samarbeid

Samarbeid for sikkerhet, som er en videreføring av

charteret for en skadefri bygg- og anleggsnæring (0-visjonen), er et viktig tema under konferansen.

- Forskjellen er at vi ønsker å få etablert et sekretariat som skal drive aktiviteten framover, sier hun.

- Hvordan skiller årets konferanse seg ut fra tidligere år?

- Jeg synes myndighetene i år er veldig tydelige på verdsetter bransjeinitiativet, som samarbeidsprosjektet er. Jeg synes også entreprenørene taler med en mye tydeligere stemme at de ønsker å trekke i samme retning.

Lik sikkerhetskultur

Topplederne Ståle Rød i Skanska, Jørgen Evensen i BetonmastHæhre og Arne Giske i Veidekke snakket under konferansen om "Null dødsulykker! Sammen, eller hver for oss?"

Evensen sier i sitt innlegg at han er stolt av initiativet Samarbeidet for sikkerhet, og mener bransjen har stor nytte av å sette seg felles mål og jobbe målrettet mot de mest risikofylte aspektene i bransjen.

- Det handler om å sette mål om hva vi skal gjøre sammen. Hva er de store risikoene, og hvordan skal vi ta tak i dem sammen, sier han.

Evensen mener det er viktig at bransjen har en «noenlunde» lik sikkerhetskultur, og påpeker at felles kompetanse er avgjørende for å oppnå en slik kultur.

- Vi er veldig interesserte i å dele det vi kan, og det vi har erfart. HMS må ikke være en konkurranseparameter, men et felles mål, sier han

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jørgen Evensen

Vil dele erfaringer

Ståle Rød sier Skanska har jobbet i mange år og med å utvikle en sikkerhetskultur.

- Vi ser at det arbeidet gir resultater. Jeg kan dessverre ikke i dag garantere at alle kommer trygt hjem, men vi er på rett vei. For hver dag som går kan jeg med litt større trygghet si at vi nærmer oss målet, sier han.

Rød sier Skanska er åpne for å dele egne erfaringer og lære av andre.

- Jeg mener vi gjør mye rett, men vi er åpne og ydmyke til at vi kan lære av andre. Det er grunnleggende når man skal utvikle en sikkerhetskultur. Vi forbeholder oss imidlertid retten til å fortsette å gjøre det vi mener er rett innenfor lovverk og forskrifter, sier han og legger til:

- Vi er veldig positive til at det etableres et samarbeid for sikkerhet i bygg- og anleggsbransjen. Det tror vi vil skape en arena for utvikling av beste praksis, og deling av erfaringer som vi gjør hver dag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ståle Rød

Redusert 65 prosent

Arne Giske i Veidekke sier at også Veidekke har tatt store grep de siste tre årene for å få ned antall dødsulykker til null, og redusere antall arbeidsulykker betydelig.

Han sier tiltakene har bidratt til å redusere antall alvorlige skader med 65 prosent, og at han har tro på at mer samarbeid i bransjen kan redusere antallet ytterligere.

Konklusjonen er selvfølgelig at vi må jobbe sammen om dette. Alle de initiativene som er tatt av både myndighetene og bransjen stiller vi oss hundre prosent bak. Vi håper dette skal være veien mot en mye sikrere byggebransje, sier han.

Les også:Ny rapport: Utenlandske arbeidstakere mest utsatt for ulykker