Foto: Ski kommune

Betongmysteriet ved Follobanen løst

Fredag ettermiddag opphevet Ski kommune pålegget om stans av Bane NORs arbeider med å rive betongkonstruksjonen under bakken like ved Jernbaneveien. Konstruksjonen har ifølge flere kilder vært et tilfluktsrom.

«Ski kommune er fornøyd med at vi fikk stanset arbeidet for en kort tid, slik at også representanter fra Ski historielag fikk se konstruksjonen. Pålegget om rivningsstans gjaldt i underkant av et døgn», skriver Ski kommune i en pressemelding.

Akershus fylkeskommune har bedt om å bli holdt orientert, men har ikke bedt om en befaring på stedet eller vurdert at man bør bevare konstruksjonen. På bakgrunn av blant annet dette har kommunens kulturminnerådgiver vurdert at det ikke er grunn til å opprettholde kommunens pålegg om rivningsstans.

Bane NORs entreprenør vil nå rive konstruksjonen som et ledd i arbeidene med å bygge ut Jernbaneveien.

Ski historielag har tatt bilder av betongkonstruksjonen som ble funnet i forrige uke i forbindelse med Bane NORs utbygging av Jernbaneveien. Bane NOR har målt den, og flere aktører har både bilder og video fra inne i betongkontruksjonen. Kommunen anser nå stedet som grundig dokumentert for ettertiden, og vil arkivere dokumentasjonen.

Siden i forrige uke har blant andre Ski historielag kommet på banen med teorier om hva betongkonstruksjonen under bakken ved Jernbaneveien kan ha vært. Flere eldre innbyggere har i sosiale medier og på epost til kommunen fortalt at de husker at det var en dør inn til et tilfluktsrom eller lagerrom fra gamle Ski stasjon.

En innbygger kan fortelle at inngangen var cirka 100 meter nord for den gamle stasjonsbygningen. Under krigen i 1945 var han liten gutt og syntes det var skremmende å være i nærheten av stasjonen når flyalarmen gikk. Da ville de som befant seg i området hurtig bli skysset til tilfluktsrommet.

Tilfluktsrommet ble trolig holdt i hevd en del år etter krigen. Tilfluktsrommet er foreløpig ikke tidfestet nærmere.

I tillegg til dette tilfluktsrommet, har det vært et annet tilfluktsrom for ansatte ved Ski stasjon syd for den gamle stasjonsbygningen.