3RW arkitekter skal lage det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet. Det skal ligge enten på Johan Nygaardsvolds plass i tilknytning til Lindealléen eller i det sørvestre hjørnet av G-blokken. Her fra seksårsmarkeringen for 22. juli-angrepene i sommer. 77 mennesker ble drept i regjeringskvartalet og på Utøya under terrorangrepene 22. juli under 2011. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

3RW arkitekter skal utforme midlertidig minnested i regjeringskvartalet

3RW arkitekter, som står bak 22. juli-minnestedet på Utøya, skal også utforme det midlertidige minnestedet i regjeringskvartalet.  

Ass. prosjektdirektør Jo Ulltveit-Moe sier arkitektkontorets erfaringen med å utarbeide minnestedet på Utøya var en viktig årsak til at 3RW arkitekter nå er gitt oppdraget om å utforme det midlertidig minnestedet.

– De er veldig godt kjent med aktørene, så de har kompetanse både på prosess og det utformingsmessige, sier Ulltveit-Moe til NTB.

Han sier arkitektkontoret skal jobbe tett med Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene og AUF i utformingen.

Uten konkurranse

Det har ikke vært avholdt noen konkurranse om å få utforme minnestedet denne gangen, slik det opprinnelig ble gjort i 2013. Da vant den svenske kunstneren Jonas Dahlberg konkurransen om å få utforme både det midlertidige og det etter hvert permanente minnestedet i regjeringskvartalet, samt minnestedet på Sørbråten vis-à-vis Utøya i Hole kommune.

I juni mistet imidlertid Dahlberg oppdraget både med å lage minnesmerket på Sørbråten og det midlertidige minnesmerket i Oslo. Regjeringen besluttet da å stanse Dahlgrens kontroversielle forslag til minnested på Sørbråten etter lang tids konflikt med naboene. Naboene mente Dahlbergs forslag til minnested, som innebar å kappe en odde i to, var for brutalt, inngripende og retraumatiserende og stevnet staten for å få stanset det. Regjeringen har nå besluttet at et nytt og «lavmælt minnested» skal legges til Utøyakaia.

Hvem som skal utforme minnestedet på Utøyakaia ennå ikke er avgjort, men Ulltveit-Moe sier det pågår en prosess. Hvem som skal lage det permanente minnestedet i regjeringskvartalet, er heller ikke avgjort. Det vil bli utformet i forbindelse med den kommende utbyggingen av regjeringskvartalet.

Over fem millioner navn

Det midlertidige minnestedet vil bli lagt til Johan Nygaardsvolds plass, enten i tilknytning til Lindealléen eller i det sørvestre hjørnet mot G-blokken og skal stå klart til 22. juli neste år, opplyser Statsbygg.

Jonas Dahlbergs opprinnelige forslag til midlertidig minnested innebar å lage rundt 2.000 steinheller inngravert med over fem millioner navn–tilhørende de 77 personene som ble drept i terrorangrepene 22. juli 2011–sammen med alle andre mennesker som var oppført i Folkeregisteret med bopel i Norge den dagen.

Kunstneren uttalte til Aftenposten i juni at han var trist for at det ikke blir noe av det han har jobbet med i snart fire år, men det som opprører ham er at han føler at regjeringen ikke har tro på at kunsten kan bidra når traumatiske hendelser skjer.

– Det er mildest talt bemerkelsesverdig, også i et internasjonalt perspektiv, skriver kunstneren i et debattinnlegg i samme avis.