Inngår intensjonsavtale: F.v.: Stein Stoknes og Ulla Hahn fra FutureBuilt, Kenneth Johnsen og Roger Morsund fra AFK eiendom FKF, Unni Larsen fra SmartCity Bærum og Marianne V. Gulliksen fra AFK eiendom FKF. Foto: André Strand, AFK eiendom FKF

Akershus bygger Eikeli som plusshus

30. oktober vedtok fylkestinget i Akershus byggeprogram og kostnadsramme for utbygging av Eikeli videregående skole i Bærum.

Dermed får fylkeskommunen sitt første plusshus. Om alt går etter planen kan nybygget også bli et forbildeprosjekt i FutureBuilt, skriver Akershus fylkeskommune i en pressemelding.

Ombyggingsplanene for Eikeli videregående skole innebærer ombygging av eksisterende skolebygg og bygging av et nytt tilbygg med flerbrukshall og en ny undervisningsdel på toppen av hallen.

Nybygget vil bidra til at avtrykket på klima og miljø blir minimalt, i tråd med fylkestingets beslutning om at Akershus fylkeskommune skal være et foregangsfylke innen klima og miljø.

Et miljøbygg
Det nye tilbygget skal driftes svært energieffektivt og vil tilfredsstille kravene til et plusshus. I tillegg til bygningsmessige tiltak, som god isolasjon av tak, vegger og vinduer, og en rekke tekniske tiltak, skal det installeres solceller som produserer strøm og som lagres i batteripakker.

Overskuddsproduksjonen vil kunne levere strøm til resten av skolen (den eldre bygningsdelen) eller selges på strømmarkedet. I tillegg skal det brukes klimaeffektive materialer, som trekonstruksjoner og lavkarbonbetong.

Tiltakene vil redusere utslippene av CO2 betydelig. Målet er 50 prosent reduksjon av CO2. For å dokumentere utslippsreduksjonen vil miljøsertifiseringsverktøyet BREEAM-Nor tas i bruk.

Nybygget kan også blir et forbildeprosjekt i FutureBuilt. 1. november skrev eiendomsforetaket til fylkeskommunen (AFK eiendom FKF), FutureBuilt og Bærum kommune under en intensjonsavtale. I mars i år godkjente kommunestyret i Bærum prosjektet som et FutureBuilt-prosjekt.

Prosjektet prioriterer også gående og syklende. Det skal etableres høykvalitets sykkelfasiliteter. I tillegg er det et mål om så stor grad av gjenbruk som mulig, hvor rivningsmaterialer fra eksisterende bygg og andre bygg skal forsøkes gjenbrukt i det nye bygget.

Skolestruktur
Utbyggingen av Eikeli videregående skole er en del av Akershus fylkeskommunes skolestrukturprosjekt for å møte befolkningsveksten og elevtallsøkningen i fylket. Prosjektet skal etter planen stå ferdig til skolestart i 2020 og har en kostnadsramme på 274,7 millioner kroner.

Nybygg
Det skal bygges en ny idrettshall/flerbrukshall med garderober, styrketreningsrom og lager på bakkenivå. Flerbrukshallen er et samarbeids- og spleiselag mellom Akershus fylkeskommune og Bærum kommune.

I etasjene over skal det bygges lokaler til administrasjon/ledelse, klasserom og grupperom. Den samlede utvidelsen har et bruttoareal på om lag 4500 kvadratmeter.

Ombygging

Mesteparten av ombyggingen vil skje i arealene som i dag brukes til kantine og gymsaler. Etter ombyggingen er ferdig vil skolen få samlokaliserte lokaler for kantine, auditorium og sosiale soner for elevene. Nye heiser og toaletter, som følger krav til universell utforming, inngår også i ombyggingsplanene. Totalt skal 2080 kvadratmeter bruttoareal bygges om.

Fossilfri byggeplass
Som ledd i planene om å redusere klimagassutslippene, er målet at byggeplassen på Eikeli videregående skole drives som en fossilfri byggeplass i anleggsperioden. AFK eiendom FKF ble nylig med på et felles leverandørutviklingsprogram i regi av NHO for fossilfri bygge- og