– Å avvikle maskinskatten vil være en forenkling og viktig for å skape flere arbeidsplasser i hele landet, sier adm. dir. Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening (BNL).

BNL støtter fjerning av maskinskatten

BNL støtter forslaget om å fjerne kategorien verk og bruk i eiendomsskatten, den såkalte maskinskatten. 

– Å avvikle maskinskatten vil være en forenkling og viktig for å skape flere arbeidsplasser i hele landet, sier adm. dir. Jon Sandnes i Byggenæringens landsforening (BNL).

Han peker på at gjeldende regelverk er uklart og overmodent for en forenkling. Arbeidsmaskiner og tilhøyrsle skal ifølge loven ikke inngå i eiendomsskattegrunnlaget. Store maskiner integrert i eiendommen skal derimot inngå. Det må vurderes skjønnsmessig hvor store maskiner, hvor integrerte med hensyn til tid og kostnader for demontering, byggets verdi uten maskinene osv.

– Byggenæringen er den største distriktsnæringen i Norge. Mange av våre bedrifter er viktige hjørnesteinsbedrifter med lange tradisjoner som bidrar med vesentlig sysselsetting og verdiskaping. Å avvikle maskinskatten er svært viktig for disse bedriftene fordi dette vil føre til forenkling både for bedriftene og kommunene som vil bidra til at det skapes flere arbeidsplasser og verdiskaping i hele landet. Forslaget vil også kunne øke investeringsmulighetene noe som vil kunne skape nye arbeidsplasser og sikre eksisterende, utdyper Sandnes.

Han peker på at dagens regelverk gir uforutsigbarhet og skaper konflikter som følge av reglenes skjønnsmessige forhold, samt varierende satser er uholdbare rammebetingelser for industriutvikling.

Mange bedrifter aksepterer skatten eller avtaler tilpasninger med kommunen. Noen bedrifter har måttet bringe saken inn for domstolene.

– Der bedriftene har fått medhold, er avgjørelsen spesifikk for disse maskinene, og har i liten grad gitt avklaringer som kan overføres til andre bedrifter. Vindusfabrikken NorDan er ganske lik isolerglassprodusenten Bøckmann, som vant i høyesterett i 1999. Likevel måtte NorDan helt til lagmannsretten for å få medhold i sin sak i august 2017. Industrianlegg som ikke produserer vinduer risikerer fortsatt å måtte gå til rettssak for å få fastsatt riktig skatt, heter det i en melding fra BNL.

– Våre bedrifter opplever at dagens skatt på verker og bruk ofte virker tilfeldig og det har vært mange runder i rettsapparatet om verdifastsettingen. Skal norsk næringsliv omstille seg mot en sirkulær økonomi, må industrien settes i stand til å gjøre de investeringene som trengs som å ta i bruk og utvikle ny teknologi og metoder. Det er et dårlig alternativ å betale maskinskatt på maskiner som budre vært tatt ut av drift fremfor å investere i nye, legger Sandnes til.

Han peker videre på at regjeringens forslag vil sikre en forutsigbar eiendomsskatt for potensielle nyetableringer og eksisterende små og store industrianlegg i Norge – og at kommunene får en romslig overgangsordning frem til 2023, og vil fortsatt kunne kreve eiendomsskatt av tomter og bygninger med bygningstekniske installasjoner, og vil i det lange løp ha langt lavere administrasjonskostnader ved taksering og utskriving av eiendomsskatt på næringseiendommer. Vindkraft og ilandføringsanlegg undergitt petroleumsbeskatning er holdt utenfor. Det vil fortsatt kunne være eiendomsskatt på vindkraft, ilandføringsanlegg for petroleum, vannkraftanlegg og oppdrettsanlegg.

– Saken er klar for en avgjørelse. Alle berørte parter er hørt, og den er grundig behandlet av departementet både i 2015 og i 2017. Det er ingen grunn til ytterligere utsettelser og utredninger, mener BNL.