Arkitekt Lars Haukeland. Foto: Anne-Beth Jensen

Team G8+ vil ta klagesaken videre

Lars Haukeland, partner i LPO og talsperson for Team G8+, sier til Byggeindustrien at de vil ta klagesaken rundt regjeringskvartalet videre i en eller annen form - og at saken nå kan havne i retten.

Statsbygg kom tirsdag med meldingen om at de avviser klagen på tildelingen i konkurransen om prosjekteringen av det nye Regjeringskvartalet som selskapene bak Team G8+ leverte.

– Jeg må si at avvisningen er overraskende fordi vi har levert en grundig og velbegrunnet klage som blant annet inneholder aspekter som omhandler inhabilitet, forskjellsbehandling og brudd på anonymiteten. Samtidig er avvisningen likevel ikke uventet fordi dette er et vanlig svar på slike klager fra Statsbygg. Vi mener at de svarer slik fordi de tror at vi ikke tar saken videre, men vi kommer til å forfølge dette i en eller annen form, sier Haukeland.

Skal sette seg grundig inn i saken
Han forteller at de skal sette seg grundig inn i avvisingen fra Statsbygg, men mener fortsatt at klagen står godt.

– Dette er ikke bare en sak som gjelder oss, men Norges viktigste og mest prestisjetunge prosjekt – så vi tar det samfunnsansvaret det er og løfter saken videre på en eller annen måte. Statsbygg kunne valgt en annen vei som ikke innebar en fare for forsinkelse for den videre prosessen for regjeringskvartalet – de kunne avvist vinnerteamet – nå har de valgt en vei som viderefører konflikten og som kan føre til en forsinkelse på fremdriften. Nå skal vi se ordentlig gjennom avvisningen sammen med vår juridiske rådgiver Schjødt – og finne ut hvordan vi håndtere den videre prosessen, sier Haukeland.

Grupperingen skal i løpet av kort tid skal avgjøre hva de nå gjør videre. Saken kan havne i retten.

Teamet skriver i en pressemelding tirsdag at flere selskaper som var med i plan- og designkonkurransen har stilt seg bak klagen til Team G8+ og flere andre aktører har stilt kritiske spørsmål ved tildelingen og konkurransen etter at klagen ble offentlig.

– Team G8+ er likevel ikke overrasket over at Statsbygg avviser klagen. De mener tidligere uttalelser tyder på at de enten ikke har forstått eller ikke vil forstå alvoret i saken, heter det i meldingen.

– Jeg frykter at Statsbygg nå vurderer at målet om nytt regjeringskvartal helliger de fleste midler, sier Haukeland i pressemeldingen.

Team G8+ består av selskapene A-Lab, LPO Arkitekter, Ratio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen AS, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen AS.

Det er advokatfirmaet Schjødt og advokat Inger Roll-Matthiesen som bistår G8+.

– Vi har nå mottatt et omfattende svar fra Statsbygg. Vår klient og de andre selskapene i konkurransen har nå én uke på å vurdere Statsbyggs anførsler og hvilke rettslige skritt som eventuelt kan og skal iverksettes mot Statsbygg. Dette gjelder både på kort og lang sikt, sier Roll-Mathiesen.

- Forventer at klager setter seg grundig inn i saken
- Nå forskotterer ikke vi utfallet av dette, og vi forventer at klager setter seg grundig inn i våre 23 sider før de bestemmer seg for hva de gjør videre, sier

Hege Njaa Aschim. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg om Team G8+ sin uttalelse om at saken nå kan havne i retten.

Hun understreker at de har brukt de siste to ukene til å «gå seg selv etter i sømmene» for å se om det er noe de kunne eller burde ha gjort annerledes.

- Nå har vi jobbet grundig i denne saken i to uker, og gått nøye gjennom de anførslene klager har og hvor de mener det er grunnlag for å avvise Team Urbis. Vi kan ikke se at vi kunne gjort noe annerledes, og mener vi har gjort det vi skal for å legge frem et godt konkurranseprogram, sier Aschim.

I en pressemelding Team G8+ har sendt ut, hevder klageren at tidligere uttalelser fra Statsbygg tyder på at den statlige byggherren enten ikke har forstått eller ikke vil forstå alvoret i saken. Det avvises av Statsbygg.

- Det er veldig spesiell påstand, og jeg vil på det sterkeste avvise at dette er en sak som ikke er tatt på alvor. At vi har tatt saken på alvor, viser også vårt svarbrev i saken, sier Aschim.

Team G8+ frykter også at Statsbygg nå vurderer at målet om nytt regjeringskvartal helliger de fleste midler.

- Jeg vet ikke hva de legger i den uttalelsen. Men vi følger alle spilleregler som en stor og profesjonell byggherre. Jeg kan betrygge klager på at dette har vi tatt på det største alvor. Vi har jobbet med konkurransen i regjeringskvartalet i flere år, og har vært opptatt av åpenhet og transparens gjennom hele prosessen, sier Aschim.

Fordel

Team G8+ kom på andreplass i konkurransen om prosjekteringen av Norges største byggeprosjekt. I klagen på tildelingen påpekte G8+ at vinnerlaget Team URBIS hadde en konkurransefordel fordi flere selskaper i teamet blant annet har utviklet reguleringsplanen for det nye Regjeringskvartalet for Statsbygg. De mener at alle konkurransedeltakerne burde ha fått kunnskap om dette. I klagen pekte de også på at to av jurymedlemmene må regnes som inhabile.

– Møtereferater vi fikk tilgang til etter konkurransen viste etter vår vurdering at skissen til vinnerutkastet ble tegnet i samarbeid mellom Team URBIS og enkelte av jurymedlemmene allerede i 2015. Dette har gjort at selv om forslagene ble levert inn anonymt, må flere av jurymedlemmene ha kjent igjen vinnerforslaget, rett og slett fordi de har vært med på å lage skissen til det, sa Haukeland, da klagen ble levert.