Ill. AART Architects

Innovasjonspris til 3D modellen av Vikingtidsmuseet

Statsbygg har fått i oppdrag å planlegge det nye Vikingtidsmuseet på Bygdøy. Den nyskapende bruken av den tredimensjonale byggemodellen for museet blir lagt merke til.

På den årlige teknologikonferansen «Den Kloke Teknologi» mottok Harald Yggeseth en pris for sine ideer og nyvinninger i utformingen av bygningsinformasjonsmodellen (BIM). Yggeseth jobber i Hjellnes Consult, som er Statsbyggs byggteknisk rådgiver for museet. Idéen var å automatisere utformingen av bærekonstruksjonene som skal holde taket oppe på det nye Vikingtidsmuseet.

AART arkitekter vant den åpne plan- og designkonkurransen for det nye museet i 2016.

- De ga taket en spennende og utfordrende form. Det er sirkelformet med dobbelkrummet overflate. Dette gjør at alle bærebjelkene i taket må ha forskjellige utforminger hele veien rundt bygget, heter det i en melding fra Statsbygg.

Yggeseth brukte programmeringsmoduler i BIM-verktøyet til å automatisere utformingen av hele bæresystemet i taket. En komplett utforming av de bærende takkonstruksjoner kan gjøres på under ett minutt. Automatiseringen gjør også at hvis noe endres ett sted i bygget, så kan programmet raskt regne ut hvilke endringer som må gjøres i bærekonstruksjonen.