Omsorgsbygg Oslo KF bruker et digitalt energioppfølgingssystem for å følge med på energiforbruket. Informasjonen brukes til å identifisere umiddelbare energisparingstiltak, og langsiktig planlegging for å redusere energibruken i byggene.

Eiendomsselskaper kan kapre energipris

Bane Nor Eiendom og Omsorgsbygg Oslo KF er to av fire kandidater til å vinne LOS Energy Award 2017.

 LOS Energy Award deles i år ut for tredje gang, med mål om å hedre en virksomhet som jobber seriøst med energieffektivisering og energiledelse.

I Lillestrøm parkeringshus har Bane Nor Eiendom blant annet klart å redusere energiforbruket med mer enn 60 prosent hittil i år.

Industrikonsernet Saint-Gobain Ceramic Materials og trelimprodusenten Dynea er de to andre kandidatene til å vinne LOS Energy Award 2017.  

I Bane Nor Eiendom står smart energibruk i høysetet. Målet er at leietakerne skal bruke minst mulig energi. I Lillestrøm parkeringshus har de blant annet klart å redusere energiforbruket med mer enn 60 prosent hittil i år.
- I dag er det ikke nok å tilby bygg som er energieffektive, de må også være optimalisert i henhold til effekttopper. Vi jobber for å ha miljøvennlige energiløsninger i alle våre bygg i samarbeid med våre leietagere. Vi er en viktig samfunnsaktør og ønsker å bidra til det grønne skriftet, sier seksjonssjef for miljø, teknikk og eiendom i Bane Nor Eiendom, Lise Kristin Sunsby. Hun trekker også frem det økonomiske aspektet som viktig.

- Når vi reduserer energiforbruket, reduserer vi også kostnadene. Vi ser at eiendommer med effektive energiløsninger er mer attraktive for utleie og salg, sier Sunsby.

I fjor var ROM Eiendom blant kandidatene til å vinne prisen, selskapet som tidligere i år ble en del av Bane NOR Eiendom.
Omsorgsbygg Oslo KF er nominert for første gang, men har lenge jobbet målrettet med å effektivisere energibruken. Blant annet bruker de et digitalt energioppfølgingssystem for å følge med på energiforbruket i byggene sine. Informasjonen denne overvåkningen gir bruker de til å identifisere akutte tiltak, og langsiktig planlegging for å redusere energibruken.

Fra 2016 til 2017 har de redusert sitt energiforbruk i bygningsmassen med 6,7 GWh, og de har store ambisjoner om å bruke vesentlig mindre energi i årene som kommer.
- Omsorgsbygg Oslo KF bruker energiøkonomisering som en del av virksomhetsstyringen og vår strategiske miljøplan. Målet er å redusere energiforbruket i våre bygg med 40 GWh innen 2020, og vi er på god vei dit. Alt vi gjør, henger sammen med Oslo kommunes overordnede mål om reduksjon av klimagassutslipp. At vi nå er nominert til LOS Energy Award og er i finaleheatet, tar vi som et godt tegn på at vi gjør en god jobb, sier assisterende eiendomsdirektør i Omsorgsbygg Oslo KF, Grete Ringnes.
Ruter og Entra (2016) og IKEA (2015) er blant de tidligere vinnerne av LOS Energy Award. Industrikonsernet Saint-Gobain Ceramic Materials og trelimprodusenten Dynea er de to andre kandidatene til å vinne LOS Energy Award 2017. 

Atle Knudsen

- Årets kandidater har til felles at de er blant de beste i Norge på smart energibruk. Dette er virksomheter som tar energieffektivisering og bærekraft på alvor. De jobber målrettet med å få ned energiforbruket ved bruk av effektive løsninger og moderne teknologi. Fordi de hele tiden er på ballen med effektive energitiltak sparer de penger samtidig som de bidrar til en renere fremtid for oss alle, sier administrerende direktør i LOS Energy, Atle Knudsen. 

Vinneren av energiprisen annonseres under LOS Energy day i Oslo tirsdag 31. oktober.