Team Veidekke skal bygge 3.000 boliger for Obos på Ulven.

Illustrasjon: LPO Arkitekter

Veidekke oppretter nytt selskap for gigantprosjekt

Veidekke har etablert et eget selskap til å utvikle og bygge vel 3.000 boliger for Obos på Ulven. – Et radikalt grep, sier prosjektlederen.

Veidekke vant i april innovasjons­konkurransen for å

utvikle og bygge boligprosjektet Ulven i Oslo, et av Obos’ største utbyggingsprosjekter noensinne.

Team Veidekke DA

Selskap opprettet med delt ansvar mellom Veidekke, LPO arkitekter, Dr techn. Olav Olsen, ORAS, Landskaperiet, Erichsen & Horgen og Stema Rådgivning. Hver deltaker er solidarisk ansvarlig for sin del. En styringsgruppe representerer selskapets beslutningsorgan for større saker, mens prosjektlederen er daglig leder. Overskuddet fordeles ut fra den enkelte deltakers eierandel.

I samarbeid med flere arkitekt- og rådgiverselskaper har de opprettet et eget selskap, Team Veidekke DA, som skal stå for både planleggingen og utbyggingen av prosjektet.

– Vår måte å organisere oss på, med etablering av et eget selskap, gjør at vi kan jobbe enda tettere med våre samarbeidspartnere om å finne gode, kostnadseffektive løsninger. Selskapet går inn som totalentreprenør for utbyggingen. På den måten får deltagerne mer eierskap gjennom at de eier en bit av hele kaka, sier prosjektleder Espen Stordal.

Uvanlig i bygg og anlegg

Han sier det er en fremvekst av kontraktsformer som legger opp at parter i prosjekter skal samarbeide bedre og jobbe for hverandres interesser.

– Men det er fortsatt uvanlig i bygge- og anleggsbransjen at det etableres et eget selskap som skal drive prosjektet. Det er et radikalt grep, sier han.

Stordal sier de har etablert selskapet fordi de mener det er økonomisk gunstig for prosjektet.

– Formålet er å tjene penger. Alle som er med har et ønske om det. Samtidig bringer vi alle med oss våre egne interesser i prosjektet. Dette innebærer at vi må forhandle om løsninger og valg. Vår måte å organisere på gir mulighet for gode, kollektive beslutningsprosesser. Team Veidekke DA eier vi sammen, for å bygge bedre sammen, sier han.

Obos: Spennende

Hos byggherren Obos synes de valget til de involverte i

Team Veidekke DA er spennende.

– Jeg tenker det er kreativt med DA-formen. Det skaper felles eierskap, man slipper påslag på påslag og forhåpentligvis ser de involverte partene verdien av å jobbe enda bedre sammen for å finne gode løsninger, sier konsernsjef i Obos, Daniel K. Siraj.

Stordal sier at Team Veidekke DA er i startgropen, men at de allerede har hatt et intensivt og givende samarbeid gjennom konkurransen til Obos – som de vant.

– Vi måtte tenke «ut av boksen», helhetlig og løsningsorientert for å finne et godt konsept. Mange av føringene som legges i et byggeprosjekt, bestemmes tidlig. I vårt konsept har vi en løsning med standardiserte byggeklosser der etasjene er like for å oppnå repetisjonseffekt, sier han.

Stordal legger til at de også har planlagt en gjennomgående sjakt som alle bad og kjøkken er direkte koblet mot. I tillegg er det kun to typer baderomskabiner, og rette vegger som skiller leilighetene.

– For å få til dette trengte vi bidragsytere som følte et eierskap til prosjektet og utbyggingen, og samtidig følte trygghet til å utfordre hverandre faglig. Vårt vinnerkonsept, «den hemmelige hagen», er det et samlet team som står bak, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SAMLET: Team Veidekke består av Jon Børge Stette (f.v.), Christina Krohn Skjæveland, Olav Weider, Eivind T. Skarpaas, Kine Marita Moi, Irene Aa Meier, Ragnhild Slettebø, Sigmund Aslesen, Arnkell Petersen, Mikael Hesslund, Espen Stordal, Jan Knoop, Olav Struksnes, Arne Jorde, Lars Petter Nilsen og Ole Høydal. Foto: Privat

20 prosent kostnadsreduksjon

Stordal sier målet til selskapet er å redusere byggekostnadene opp mot 20 prosent sammenlignet med gjennomsnittlig byggekostnad for tilsvarende prosjekt.

– Det er et ekstremt mål. Det er ingen grunn til å forvente at denne reduksjonen kan tas ut i form av lavere pris hos våre leverandører. Vi må rasjonalisere i alle ledd, fra prosjektering til utførelse. Det handler om å redusere antall timeverk, sier han.

I prosjektet er det også lagt opp til bruk av modularisering og industrialiserte byggeprosesser.

– Skal vi nå målet om 20 prosent redusert byggekostnad er vi nødt til å tenke standardisering hele veien fra utviklingen, gjennom prosjekteringen og utførelsen og til byggene står ferdige. Vi mener vi har de beste forutsetningene for å klare det gjennom å drifte det hele i et eget selskap, sier Stordal.

Les også: