Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Ny studie: - Engebøfjellet verd 2,7 milliarder kroner

Gruvedrift i Engebøfjellet i Sogn og Fjordane-kommunen Naustdal har et inntjeningspotensial på 2,7 milliarder kroner, ifølge en ny studie.

Det skriver NRK Sogn og Fjordane i en artikkel mandag.

Etter alle kostnader rundt utbygging og drift av gruver i Engebøfjellet, skal fortjenesten komme på 2,7 milliarder kroner i dagens marked, heter det i artikkelen.

Engebøfjellet har, ifølge NRK, en av verdens største forekomster av mineralene rutil, som brukes i pigment- og metallproduksjon, og granat, som brukes til sliping og skjæring.

Gruveselskapet Nordic Mining håper å starte utvinning fra 2019.

– Studien er positiv og konkluderer med at prosjektet kan utvikles til industriell produksjon med god lønnsomhet, skriver konsernsjef i Nordic Mining, Ivar S. Fossum, i en pressemelding.

Fossum sier i meldingen at studien konkluderer med at ressursene i Engebøfjellet egner seg godt til industriell produksjon med kort avstand til markedene i Europa.

– Med to mineraler i samme gruve har anlegget en unik fleksibilitet og muligheter for tilpassing av produksjonen. Dette gir et godt grunnlag for kommersiell drift, uttaler han.

Studien hevder at det er nok malm i Engebøfjellet til at selskapet kan drive lønnsom gruvedrift i 29 år. De 16 første årene skal metallene utvinnes i dagbrudd, skriver NRK.

Kostnaden med å bygge gruve- og produksjonsanlegget har fått en prislapp på 1,7 milliarder kroner.