Marius Nygaard. Foto: AHO

- Interessen for bruk av tre i store boligprosjekter og næringsbygg øker

– Vi ser dette blant annet i Oslo, Trondheim og Stavanger sier professor Marius Nygaard ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo som deltar på den 5. nasjonale konferansen for trearkitektur som går av stabelen 15. november.

På Kringsjå i Oslo bygges nå 350 studenthybler i byens høyeste trebebyggelse med inntil 10 etasjer.

– Vi ser at erfaringene fra studentboligene overføres til det større og mer krevende, ordinære boligmarkedet. Store og høye bolig- og næringsbygg med tre som hovedmateriale er under planlegging og bygging både i Oslo, Trondheim og Stavanger forteller Nygaard.

- OBOS inviterte i vår til arkitektkonkurranse om en boligblokk på åtte etasjer i massivtre på Manglerud i Oslo. Helen & Hard Arkitekter vant med et prosjekt som viser variasjonsmulighetene i massivtre. De har også, i samarbeid med SAAHA Arkitekter, tegnet SR-banks hovedkontor i Finansparken Bjergsted i Stavanger. En nyskapende trekonstuksjon er et arkitektonisk hovedtema i dette prosjektet. I Trondheim bygger Veidekke ut Lillebyen, et stort boligområde i privat regi. Her vil de videreutvikle massivtreløsningene fra studentboligene på Moholt. NCC bygger "Valle Wood" som med 6.800 kvadratmeter og sju etasjer blir Oslos første, høye næringsbygg i tre. Søyler og bjelker i limtre bærer dekker i massivtre som får påstøp av betong. Lund & Slaatto Arkitekter og Oslotre deltar i prosjekteringen. Utviklingen av nye byggesystemer og ny trearkitektur skjer raskt, og er svært interessant, sier Nygaard.

– Christoph Dünser fra Hermann Kaufmann arkitekter i Østerrike har ledet utformingen av mange av kontorets treprosjekter. De kombinerer industriell innovasjon og høy arkitektonisk kvalitet. Dünser forteller om prosjekter og erfaringer på den 5. nasjonale konferansen om Trearkitektur som holdes 15. november på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Her vil også Dan Zohar presentere Haugen/Zohars treposjekter, blant annet ungdomsboligene som fikk NALs arkitekturpris i 2017. Vi ser frem til diskusjon om viktige temaer sier Nygaard.

- Som del av forskningsprosjektet "Wood Be Better" har AHO holdt en serie masterkurs der studentene har utviklet trearkitektur i typiske og krevende bysituasjoner. Kursene har fått stor søkning og mange har valgt å jobbe videre med tre også i diplomoppgavene. Interessen for trearkitektur er stor også på NTNU og BAS, og skolene må samarbeide om å utvikle undervisning og forskning, understreker Nygaard.

Den nasjonale konferansen for trearkitektur går av stabelen 15. november på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.