Asle Randen

Randen varsler økt tempo i digitaliseringen i Backe

Asle Randen varsler økt tempo i digitaliseringen av Backes entreprenørvirksomhet når han overtar som sjef 1. november. 

- Digitalisering vil gi kortere byggetid, økt lønnsomhet og mer attraktive arbeidsplasser, sier han.

Randen forteller at Backe Entreprenør i økende grad bruker digitale modeller som gjør det mulig å samarbeide tett med kundene om valg av løsninger for hvert bygg.

- Modellene sikrer god informasjonsdeling mellom alle samarbeidspartnere i byggefasen, og bidrar i tillegg til kostnadseffektiv drift for kundene etter overtakelse. Alle kan kjøpe digitale løsninger, men det er vår evne til å ta dem i bruk som avgjør om de gir gevinster. Det kommer til å bli like vanlig å ha iPad som hammer i verktøykassa. Det er et lederansvar å sørge for at alle folkene våre vet hvordan de skal bruke digitale verktøy, sier Randen.

Vil ha digital fagopplæring i skolen
Han er bekymret for at dagens lærlinger ikke får tilstrekkelig digital opplæring i skolen.

- I fagplanene for videregående skole står det kun en vag formulering om at elever skal kunne «bruke digitale verktøy» - som om det å bruke PC er tilstrekkelig for å kvalifisere seg for en rolle i en stadig mer digital byggeprosess. Neste skritt må være å innarbeide BIM-opplæring i fagplanene for videregående opplæring når disse skal revideres til neste år, sier Randen. Han mener både skoler og bedrifter må bidra til at fremtidens fagmedarbeidere får en opplæring som gjør dem i stand til å utnytte mulighetene som åpner seg ved bruk av ny teknologi.

- Dette handler ikke bare om å tilfredsstille myndighetenes og byggherrenes krav, men også om å styrke fagarbeidernes egne muligheter på arbeidsmarkedet framover, sier Randen.

«Ett Backe»
I tillegg til digitalisering, er han opptatt av å forsterke «Ett Backe».

– Lokal forankring har vært bærebjelken i Backe i over 70 år og nærhet til lokalsamfunnene våre vil fremdeles være viktig. Samtidig ser vi at størrelse, deling av beste praksis og standardisering blir viktig for å styrke konkurransekraften vår. Økte krav fra både kunder og myndigheter fremtvinger tettere samarbeid mellom Backes datterselskaper landet rundt, sier Randen, og viser til at digitalisering vil gjøre det enklere å samhandle på tvers av geografi og juridiske enheter.

- Bygg og byggeplasser skal være miljøvennlige og prosjektene blir mer komplekse. Backes fortrinn har bestandig vært vår nærhet til lokalmiljøet – i både bokstavelig og overført betydning. Vi skal dele kompetanse og erfaringer på en systematisk måte og sørge for at vi posisjonerer oss for de store prosjektene, sier han.

Ulvatne til Backe Prosjekt
Som nestleder i Backe Entreprenør de siste årene har Asle Randen et nært forhold til strategien for virksomheten som ble vedtatt av styret i høst.

- Jeg vil bygge videre på det Sven Christian Ulvatne har stått for. Sven Christian og jeg er forskjellige som typer, men vi tror på mye av det samme, sier han.

Sven Christian Ulvatne, som har ledet Backe Entreprenør siden 2012, flytter tilbake til Stavanger-området for å etablere Backe Prosjekt på Vestlandet fra nyttår.

– Jeg er overbevist om at Asle er den beste til å lede entreprenørvirksomheten framover. Ansettelsen er ett av mange eksempler på at Backe gir muligheter til interne folk som leverer gode resultater, sier Ulvatne.