Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Snart klart for nytt Y-Valg

Tirsdag 31. oktober og onsdag 1. november er det igjen klart for utdanningsmessen Y-Valg i Gimlehallen i Kristiansand.

Y-Valg 2017 er møteplassen for elever på 9. og 10. trinn, og som i løpet av de neste månedene skal finne din karrierevei.

Det er opplæringskontorene i Vest-Agder i samarbeid med Vest-Agder Fylkeskommune som er primus motor for arrangementet, hvor alle studieretninger er representert.

Vest-Agder Fylkeskommune, Kristiansand Kommune, Fylkesmannen, NHO, LO, KS, NAV, UIA og fylkets opplæringskontorer samarbeider om dette 3-årige prosjektet hvor ett av målene er å bidra inn i frafallsproblematikken ved at ungdom blir informert og opplyst over alle valgmulighetene de har

- Vest-Agder er en av de fylkeskommunene i landet som har lavest frafall, og fylket er blant de høyeste på formidlingsgrad av læreplasser. 86 prosent har enten en læreplass eller har fått et yrkesfagstilbud. Det jobbes godt og Y-Valg er ett av verktøyene, sier Arly Hauge, utdanningssjef i Vest-Agder Fylkeskommune i en pressemelding.

En av ”hemmelighetene” å fylle messen med unge rollemodeller, ungdom må snakke med ungdom som er aktive i sine yrker. Med sterkt fokus på synliggjøring av mange aktuelle yrker og de ulike utdanningsveiene, så tror vi at dette bidrar sterkt inn i de valgene ungdommen skal gjøre innen 1. mars 2018.

- Et annet viktig moment er kunnskapsnivået til både ungdom og foreldre. Hva gjør de ulike yrkene, hva heter de, hvilke muligheter har man og hva er utdanningsveien? Dette ønsker vi besvare og bidra til i en periode hvor ungdom er veldig usikre på veien videre i livet”, derfor må foreldrene besøke messen og bli med ungdommen i dialog og veiledning, understreker Petter Blomkvist, regionsjef i Entreprenørforeningen Bygg- og anlegg.

- Y-Valg 2017 er et forbilledlig prosjekt rundt samarbeid mellom det offentlige og arbeidslivet, et prosjekt vi alle kommer styrket ut av. Vi opplever også at dette er en glitrende arena for flere bedrifter til å bli kjent med lærlingeordningen. Vi vil sterkt oppfordre næringslivsaktørene til å stikke innom messen” sier prosjektleder for YVALG 2017 Frank Nygård i OKAB Agder(Opplæringskontoret for Anleggs- og bergfagene i Agder).

Tirsdag 31. oktober og onsdag 1. november ønsker vi velkommen til Gimlehallen for Y-VALG 2017. Messen åpner 09.00 og stenger 20.00 begge dager.