Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

EU vil stramme inn på arbeidsinnvandring

EU-landene vil stille strengere krav til midlertidige arbeidsinnvandrere. – Grepet vil kunne bidra til å sikre like konkurransevilkår i bygg og anlegg i Norge, mener BNL-sjef Jon Sandnes.

Administrerende direktør i BNL, Jon Sandnes. Arkivfoto.

Aftenposten skriver at EUs arbeidsministre mandag kveld kom til enighet om innstramninger i utstasjoneringsdirektivet.

Det omfatter arbeidere som er midlertidig utsendt fra en bedrift i hjemlandet for å jobbe i et annet land i EU og EØS-området.

Ifølge avisen er i dag 70.000 EU-arbeidere i Norge på korttidsopphold.

– Det EU prøver å få til er litt tabloid sagt: Lik lønn for samme arbeid på samme sted. Det innebærer kort og godt at lokal arbeidskraft i større grad vil kunne konkurrere med utenlandsk arbeidskraft, og det er BNL veldig positive til, sier administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes.

Kan løse opp i flere floker

Innstrammingene er riktignok ikke vedtatt ennå, men Sandnes karakteriserer bevegelsene som positive.

Han tror endringer i utstasjoneringsdirektivet kan løse opp flere floker som har skapt vanskeligheter i byggenæringen.

– Det ene er naturligvis at vi ønsker oss vilkår som gjør at vi klarer å tiltrekke oss de beste og mest motiverte hodene og hendene til vår næring. I så måte er dette et godt og riktig steg av EU.

– Vi tror også dette vil være et viktig bidrag i de krevende forhandlingene vi ser for oss komme i neste års tariffoppgjør. I tillegg kan en slik innstramming bidra til en løsning med de store utfordringene Norge har i ESA med den såkalte reise-, kost- og losji-saken, sier Jon Sandnes.

Også i LO-korridorene er de begeistret for innstramminger i utstasjoneringsdirektivet.

– Dette er et viktig skritt i riktig retning. Vi hilser velkommen at EU nå har tatt innover seg de utfordringene som direktivet har gitt, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til Aftenposten.

Lederen for LOs Brussel-kontor Knut Arne Sanden har fulgt prosessen tett.

– Dette er første gang på svært lenge at det legges opp til innstramninger på arbeidsrettsområdet. Vi tar dette som en foreløpig seier. Det er sjelden vare, sier han.

Macron pådriver

Ifølge Aftenposten var det EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker som først tok initiativ til innstramningene.

De skriver videre at britenes exit fra EU, der innvandring var den avgjørende saken for mange velgere, og trusselen fra EU-kritiske partier i flere land, har bidratt til å sette saken høyt på dagsordenen.

Frankrikes president Emmanuel Macron har vært en av dem som har presset på for de hardeste innstramningene. Det at arbeidere fra tidligere østblokkland kan jobbe i Frankrike uten å måtte godtgjøres etter de samme reglene som lokale arbeidstagere, utgjør et «svik mot den europeiske ånden», har han uttalt.