Administrerende direktør Morten Ameln i Firesafe AS mener at prispress og uklare ansvarsforhold i byggebransjen gjør at regelverket for brannsikkerhet ikke følges godt nok.

Firesafe-sjef ønsker uavhengig brannsikkerhetskontroll

– Jeg mener det burde være en obligatorisk uavhengig kontroll på utførelsen av brannsikringstiltak, sier administrerende direktør Morten Ameln i Firesafe AS.

Firesafe-sjefen mener generelt at regelverket er tilstrekkelig i dag, og at brannsikkerhetsproduktene er gode nok.

– Problemet er at reglene ikke blir fulgt, eller at produktene ikke blir brukt riktig. Jeg etterlyser en obligatorisk uavhengig kontroll, som i større grad vil bidra til at reglene rundt brannsikringstiltak følges, sier Ameln til Byggeindustrien under Firesafe sitt brannsymposium i Oslo torsdag.

– En god investering

På agendaen var blant annet samfunnets endringer, og hvordan disse påvirker arbeidet med brannsikkerhet.

– Det ble gjort endringer i den Forebyggende forskriften i 2016, og i Tek 17 som kom i år. Det er blitt tydeligere fokus på ansvarshavers betydning i forhold til brann. Dessuten har vi fokus på hvilke krav for god brannsikkerhet leietakerne stiller. Brannsikkerhet er ofte forbundet med en kostnad. Vi har fokus på hvordan vi kan snu dette til noe positivt for en eier/leietaker, som ved å investere i god brannsikkerhet vil redusere risikoen for avbrudd i driften med tapt produksjonstid, sier Ameln.

– Utlendingene krever mest

Han opplever imidlertid at store, profesjonelle byggeiere er mer opptatt av brannsikkerhet enn tidligere.

– Vi ser at spesielt utenlandske eiere stiller større krav enn tidligere til at brannsikkerheten er dokumentert. Likevel er jeg bekymret for at regelverket ikke følges godt nok. Jeg opplever ikke at byggebransjen er blitt bedre til å følge reglene, noe som blant annet kan skyldes prispress og uklare ansvarsforhold, sier Ameln.

– Mye slurv

Teknisk direktør i Firesafe, Atle Killerud, legger stor vekt på den bygningsmessige brannsikringen, eksempelvis i betong- og stålkonstruksjoner samt branceller.

– Det er viktig at konstruksjonene bygges slik forskriftene spesifiserer. I dag syndes det faktisk mye i dette arbeidet, blant annet når det gjelder utførelse av vegg- og dekkekonstruksjoner. Og ikke minst syndes det med detaljer i installasjonsgjennomføringer, sier Killerud.

Han mener at det både er uvitenhet og slurv som er årsaken til dette.

– Det er ikke tvil om at det slurves mye her. Det må bli en bedre detaljprosjektering for at disse områdene blir utført på en riktig måte, hevder Killerud.