Foto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaFoto: Manfred Aigner / DokaSelger Arnt Klokkervold (fra venstre) og teknisk sjef Runar Eskild i Doka Norge med produksjonssjef Josef Berger og prosjekttekniker Roman Jagersberger fra Dokas fabrikk i Amstetten i Østerrike er godt fornøyd med en krevende forskalingsleveranse på Nye Deichmanske Hovedbibliotek.

Se forskalings-puslespillet i toppen av nye Deichmanske hovedbibliotek

Eksponert betong i ulike kanter og vinkler høyt over bokhyllene i nye Deichmanske hovedbibliotek betyr spesialdesignet forskaling og millimeterpresisjon når alt skal settes sammen. Doka har levert forskalingen, og Skanska har montert puslespillet.

Når nye Deichmanske hovedbibliotek står klart i 2020, er det med store mengder miljøvennlig lavkarbonbetong i det fem etasjer høye signalbygget. Taket alene utgjør omtrent 1.050 kubikkmeter betong, stiv nok til å stå i opptil 35 grader uten overforskaling og smidig nok til å gi pene overflater i en himling hvor arkitekt har lagt opp til store mengder eksponert betong i ulike kanter og vinkler.

Selger Arnt Klokkervold (fra venstre) og teknisk sjef Runar Eskild i Doka Norge med produksjonssjef Josef Berger og prosjekttekniker Roman Jagersberger fra Dokas fabrikk i Amstetten i Østerrike er godt fornøyd med en krevende forskalingsleveranse på Nye Deichmanske Hovedbibliotek.

– Deler av bygget har veldig høye krav til overflate og finish. Søyler og brystninger skal fremstå uten staghull og ingen porer. Dette arbeidet er nå ferdig, og selve smykkesteinen i bygget, foldedekke av betong, er påbegynt, forteller prosjektleder Frode Mathisen i entreprenør Skanska.

Mathisen beskriver en svært utfordrende betongjobb i egen regi av Skanska, med behov for en betongteknolog på plassen gjennom store deler av byggefasen.

– Støpen blir langsom, og tar lang tid, fordi det er mye manuelt arbeid og samtidig store flater. Armeringen er noe av det mest komplekse som er utført, forteller han.

Skanska landet tidlig på å flytte den spesielle forskalingsproduksjonen for betongtaket vekk fra byggeplassen, og landet på Doka og deres Ready to Use-avdeling. Her har forskalingsleverandøren produsert en helt spesiell forskalingsløsning.

– Dette er bruksklar forskaling fra fabrikken vår i Amstetten i Østerrike, og formen på taket gir bakgrunn for en veldig spesiell leveranse. Dette er 500 forskjellige elementer. Ikke to stykker er like, forteller Arnt Klokkervold, selger på prosjektet for Doka Norge.

Til sammen utgjør elementene en 2.600 kvadratmeter stor forskaling.

Største produksjon

Forskalingselementene er designet digitalt i en stor 3D-modell i Doka-fabrikken i Amstetten, og omtrent 1.000 tegninger har blitt generert. CNC-fresemaskiner har skåret ut spon- og finerplater ut fra spesifikasjonene i de digitale modellene.

– Produksjonen har bestått av ti mennesker hver dag i tre skift, forteller produksjonssjef Josef Berger i Doka Østerrike.

Sammen med prosjekttekniker Roman Jagersberger fra hovedkontoret i Amstetten er han i Bjørvika sammen med Arnt Klokkervold og teknisk sjef Runar Eskild i Doka Norge for å se den spesielle forskalingen i aksjon.

– Dette er noe helt annet enn ordinær elementforskaling. Kun fineroverflaten ser lik ut. Dette er en veldig spesiell produksjon, og den største elementproduksjonen for ett prosjekt som denne avdelingen for bruksklar forskaling i Amstetten noensinne har gjennomført, sier Klokkervold.

Puslespill

Produksjonssjef Josef Berger forteller at den største utfordringen med den spesielle forskalingen er hvor godt de 500 forskjellige elementene skal passe sammen med hverandre.

– Avstanden fra én boks til en annen kan ikke være større enn tre millimeter. Vi har sett mindre enn én millimeter avstand på plassen i dag, sier Berger.

– Jeg har ikke sett en lignende konstruksjon før. Skanska har gjort en veldig god jobb med monteringen her, supplerer Runar Eskild.

Prosjektleder Frode Mathisen i Skanska vedgår at det har vært en spesiell forskaling å sette sammen, men forteller at jobben så langt har gått helt etter planen.

– Montering av puslespillet på taket har vært spennende og uvanlig også for våre forskalingssnekkere. Det er ingen tvil om at alle på prosjektet synes dette har vært en krevende, men samtidig spennende reise hvor de involverte stolt kan se seg tilbake når de har forlatt plassen, sier han.