Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg. Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Statsbygg trenger mer tid til å behandle klagesaken i regjeringskvartalet

Statsbygg anslo at de ville komme med svar til klager Team G8+ innen utgangen av denne uken. Det får de ikke.

– Vi anslo at vi skulle være ferdig med klagen innen utgangen av denne uken, men vi trenger et par dager til for å gjøre jobben grundig nok. Vi regner derfor med å levere vårt svar til klager i begynnelsen av kommende uke, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Byggeindutrien.

Ingen frister

Hun understreker at de ikke har formelle frister å forholde seg til, og at det kun var et anslag at klagen skulle vært ferdigbehandlet fra Statsbyggs side innen førstkommende fredag.

– Men vi ønsker å gjøre dette raskt, og det er naturligvis en prioritert oppgave hos oss, sier Aschim.

Hun opplyser at Statsbygg bruker både ekstern juridisk hjelp og intern juridisk kompetanse i klagesaken.

Partner i LPO og talsperson for Team G8+, Lars Haukeland. Foto: Anne-Beth Jensen

– Positivt signal, mener Team G8+

Partner i LPO og talsperson for Team G8+, Lars Haukeland tolker det som et positivt signal at Statsbygg velger å bruke noen flere dager på klagen enn de opprinnelige hadde skissert.

– Dette er en alvorlig og omfattende sak, og vi er avhengige av at Statsbygg behandler klagen med det alvor og grundighet den krever. Dersom denne utsettelsen er et uttrykk for det, så er vi fornøyde, sier Haukeland til Byggeindustrien.

– Hvilke forventninger har dere til klagebehandlingen fra Statsbygg?

– Som sagt forventer vi at klagen behandles grundig , så får vi se hva svaret blir . Vi har blant annet klaget på inhabilitet i juryen, og da skal vinnerteamet avvises, sier Haukeland.

Det som imidlertid er sikkert er at siste ord i den betente saken i regjeringskvartalet ikke er sagt. Team G8+ har vært tydelige på at de kommer til å forfølge saken i rettsapparatet om klagesaken ikke når fram.

– Dette er et av de viktigste byggeprosjektene i Norge, og da kreves det også at anskaffelsen går riktig for seg. Det tror jeg også Statsbygg ser. Nå har vi i klagen vår presentert faktum, og så er det jus og anskaffelsesregler det nå koker ned det til, sier Haukeland.

- Brøt regelverket

I klagen fra Team G8+ hevdes det blant annet at Statsbygg har brutt regelverket om offentlige anskaffelse, og at de lot vinnerlaget Team Urbis være alene om informasjon som ga dem fordeler i konkurransen.

De mener også at to av Statsbyggs tre jurymedlemmer var inhabile, og at to av Statsbyggs jurymedlemmer hadde sett et utkast til vinnerforslaget allerede i 2015.

Team G8+ består av selskapene A-lab, LPO Arkitekter, Ratio Arkitekter, IARK, Gullik Gulliksen AS, Sweco, Norconsult og Dr. Techn. Olav Olsen AS.