Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Skanska vil etablere nytt renseanlegg for tunnelmasser i Bærum

Skanska vil gjenta suksessen fra Fornebu og rense masser fra tunneler på ny E16, E18 og Ringeriksbanen i et nytt anlegg på Lorangmyr ved Sollihøgda i Bærum.

Det skriver Budstikka i en artikkel på sine nettsider.

Skanska ønsker, ifølge artikkelen, å etablere et nytt renseanlegg for tunnelmasser på Lorangmyr ved Avtjerna. 

Her er det masser fra tunnelene på ny E16, E18 og Ringeriksbanen som kan gjenvinnes. Entreprenøren har siden 2001 renset tunnelmasser for bruk i infrastrukturprosjekter i sitt anlegg på Fornebu.

– Vi har lyktes med å gjenbruke over 80 prosent av massene lokalt på Fornebu-områdene, og Fornebu-utbyggingen har ikke hatt behov for å få tilkjørt masser fra andre steder enn innenfor en radius på fem kilometer fra anlegget, forteller distriktssjef Hans Petter Johannessen i Skanska Industrial Solutions til avisen.

I første omgang vil det være aktuelt å frakte rene masser til byggingen av ny E16 og E18. Om det etter hvert åpnes for boligbygging på Avtjerna, vil også disse massene tas hånd om ved planlagt gjenbruk, skriver Budstikka.

– Ved å ha en planlagt gjenbruk av masser direkte i de fremtidige boligområdene på Avtjerna, og ved å håndtere, gjenvinne og resirkulere massene lokalt på Lorangmyr, vil vi kunne redusere klimagassutslippene forbundet med transport med 23.000 tonn, kostnadene med 330 millioner kroner, og spare trafikken gjennom Sandvika for 250.000 lastebiler, sier Johannessen.

Gjenvinningsanlegget på Fornebu og gjenvinningen av materialer fra eksiterende veianlegg under byggingen av Dronning Eufemias gate, har ifølge Johannesen blitt en modell andre større utbyggingsprosjekter også tilstreber å følge.