Statsminister Erna Solberg. Foto: Trond Joelson

Solberg ber EU ta grep mot arbeidslivskriminalitet

Statsminister Erna Solberg (H) vil ha et felleseuropeisk samarbeid mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping. LO ber henne ta nye grep også på hjemmebane.

– Vi ønsker styrket samarbeid i Europa for å hindre at fri flyt av arbeidskraft ender i useriøsitet og utnytting av arbeidstakere. Det er i EUs felles interesse at vi finner bedre tiltak, sier Solberg til NTB.

Hun vil presentere det norske initiativet under EUs toppmøte om arbeidslivspolitikk i Göteborg 17. november. Tettere samarbeid mellom landenes kontroll- og tilsynsmyndigheter, strengere ID-kontroll og bedre informasjonsflyt, er blant tiltakene.

Onsdag møtte statsministeren LO og NHO til samtaler om saken.

– Et veldig positivt initiativ, men tettere europeisk samarbeid er ikke nok i seg selv, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Han etterlyser kraftigere lut på hjemmebane og ber om økte bevilgninger til Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet samt midler til flere sentre mot arbeidslivskriminalitet.

– I tillegg må vi i større grad utnytte handlingsrommet som EØS-avtalen gir oss. Vi venter på regjeringens forslag til innstramminger innen bemanningsbransjen og krever at noe gjøres, spesielt i byggebransjen på Østlandet, sier han.

– Problemet i denne sammenhengen er å følge opp dem som ikke følger lover og regler som vi allerede har, svarer Solberg.