Statsminister Erna Solberg og Jonas Gahr Støre deltok på Akademikernes jubileumskonferanse onsdag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB Scanpix

Solberg: Private arbeidsgivere må satse mer på etterutdanning

Deler av det private arbeidslivet underinvesterer i etter- og videreutdanning, mener statsminister Erna Solberg (H), som mener man må skjerpe kravene.

– Arbeidsgiverne må forandre seg, slo Solberg fast da hun besøkte Akademikernes jubileumskonferanse i Oslo onsdag.

Hun viste til at den største forskjellen er mellom arbeidsplasser hvor kompetanseløft er integrert på arbeidsplassen gjennom for eksempel krav til sertifisering, og de stedene hvor det ikke er det.

Unngå kurs- og seminar-reform

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, som møtte Solberg til en vennlig debatt om omstilling i fremtidens arbeidsmarked, er enig i at kompetansereform blir en stor oppgave i årene som kommer.

– Vi må få det til på en måte som er nært knyttet til det arbeidslivet vi har. Men det må ikke bli en kurs- og seminar-reform, sa Støre.

De to partilederne er enige om at arbeidstakere må venne seg til at kompetanseløft blir en del av arbeidslivet. Hvordan man skal sørge for livsopphold under videreutdanningsperioden, var mindre avklart. Solberg viser til at utdanning er studielånsfinansiert i dag, men at man må se nærmere på hvordan etterutdanning skal finansieres.

– Vi må utvikler flere deltidsstudier, for jeg tror de fleste vil ønske å være i jobb samtidig med videreutdanning, sier Solberg.

Dele regningen

Støre mener arbeidsgiver og staten må dele på regningen. Kompetansereform må eies av partene i arbeidslivet, fremhever han.

– Det må gå på finansieringsordning for studieoppholdet du tar, og det må være en regning som deles mellom bedrift og stat. Den som tar utdanningen, skal ikke nødvendigvis betale for det, men bidra i form av å sette av tid til å gjøre det, sier han.