Spjotsodd bru på riksvei 41 i Kviteseid i Telemark. Foto: Statens vegvesenSpjotsodd bru på riksvei 41 i Kviteseid i Telemark. Foto: Statens vegvesen

Bygger om Spjotsodd bru

Spjotsodd bru på riksvei 42 i Telemark-kommunen Kviteseid blir stengt i fem måneder for kjøretøy over 3,5 tonn mens den bygges om.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding onsdag.

Perioden brua skal være stengt for tunge kjøretøy begynner 1. desember 2018 og vil vare til mai 2019. Personbiler vil hele tiden kunne passere over brua mens arbeidet pågår, skriver Vegvesenet.

Spjotsodd bru er en hengebru som ble åpnet i 1963. Konstruksjonen er ikke beregnet på den trafikkmengden som går på brua i dag, og i flere tiår har brua vært lysregulert slik at to vogntog ikke skal møte hverandre på brua. Etter ombyggingen vil brua takle fullastede vogntog i begge retninger samtidig, heter det i pressemeldingen.

– Fordi dette er ei gammel hengebru, beveger hele brua seg mye når tunge kjøretøy kjører over den. Dette betyr også at bruplaten slår inn i tårnene på hver side. Dette sliter på brua, forteller byggeleder Halvor Uldal Kåsa.

Hele brua skal få nytt fagverk på undersiden, slik at den blir vesentlig stivere enn det den er i dag. Brua skal også festes annerledes inn mot tårnene, slik at det etter ombyggingen kun vil være temperatursvingningene som skaper bevegelse i brua.

I tillegg til ombyggingen av avstivningen på brua, vil det samtidig også bli en total renovering av bærekablene og hengestengene, skriver Vegvesenet.

– Arbeidet vil starte 1. november i 2018 og holde på til ut oktober 2019. Hele tiden vil det bli mulig å passere over brua med personbiler, men det vil være signalregulering deler av tida. Etter at arbeidet er ferdig, vil lyssignalene som har vært på stedet bli satt ut av funksjon, fortsetter byggelederen.

Årsaken til at det ikke kan kjøre tunge kjøretøy over brua mens ombyggingen av fagverket pågår, er fordi bevegelsene i brua kan føre til at personellet som arbeider kan komme i klem, heter det i pressemeldingen fra Statens vegvesen.