Niels Bohr Bygningen i København blir kraftig forsinket. Foto: Bygningsstyrelsen

Byggeskandale i København

Universitetet i Københavns nye prestisjebygg, Niels Bohr Bygningen, blir vel en milliard kroner dyrere enn planlagt og flere år forsinket.

Den såkalte Niels Bohr Bygningen i København skulle etter planen overleveres Københavns Universitet i slutten av 2016 til en prislapp på 1,6 milliard danske kroner.

I dag er imidlertid bygningen tom, uferdig og forlatt, skriver den danske avisen Politiken.

Bygget, som skulle huse avdelingen for vitenskap og teknologi, kan ifølge Bygningsstyrelsen ikke flyttes inn i før begynnelsen av 2019. Store feil under byggeprosessen fører også til at regningen øker med vel en milliard kroner.

- Vi vet ikke annet enn at prosjektet blir veldig forsinket og at regningen blir stor. Det er ubehagelig for universitetet, og forsinkelsen påvirker oss betydelig i den internasjonale konkurransen for å få flere kloke hoder til Danmark, sier assisterende direktør Anders Boe Hauggaard, som er ansvarlig for byggområdet ved Københavns Universitet til Politiken.

Installerte feil materialer

Ifølge den danske avisen Ingeniøren skjer utsettelsen og prisoverskridelsen etter at det er blitt installert ventilasjonssystemer og VVS-rør av feil materiale i hele 2,5 kilometer med rørinstallasjoner.

Ventilasjonskanalene gjennom bygget skulle etter planen være av PVC for å tåle syre, men kanalene som ble montert er av aluminium. De må nå skiftes ut. Stikk i strid med bygningstegningene, ble det også ført varmerør gjennom lokaler med servere, hvor regulering av temperaturen er svært viktig.

Ifølge Ingeniøren har også ufaglærte polske arbeidere blitt ansatt til å utføre teknisk kompliserte oppgaver.

Bygningsstyrelsen mener feilene skyldes «usedvanlig svikt» i kvaliteten på arbeidet fra den spanske entreprenøren Inabensa, som hadde ansvaret for ventilasjon og VVS i bygget.

Entreprenøren ble sparket i februar i år, men ifølge Politiken er det mye som tyder på at Bygningsstyrelsen kjente til de kritiske forholdene.

Advarte mot Øst-Europeiske rør

En tidligere prosjektleder sier til avisen at Bygningsstyrelsen allerede i 2015 ble advart mot store kvalitetsproblemer i byggereferater.

- Det ble blant annet advart mot å kjøpe rør i Øst-Europa for 4 millioner kroner, som ikke kunne brukes i dette bygget, sier den tidligere prosjektlederen til Politiken.

Uniavisen omtaler i tillegg at arbeidsmiljøreglene ble brutt av entreprenørfirmaet. Arbeidere skal blant annet ha trukket ledninger gjennom vann, brukt vinkelslipere uten skjerming og montert deler til ventilasjonsrør i mange meters høyde uten sikring.

Bygningsstyrelsen vil ikke kommentere hendelsene som skal ha skjedd i 2015 og 2016 overfor Politiken, men opplyser at både byggeledelsen, sikkerhetskoordinatorer og flere andre aktører har vært i løpende dialog med Ibensa om krav til sikkerhet og utførelse.