Siri Ruud Røgeberg, teknisk koordinator hos Schüco og Tom Erik Pettersen, daglig leder hos Aluminium Fasader AS.

Schüco Premium Partner Aluminium Fasader 1090-sertifisert

Schüco Premium Partner Aluminium Fasader AS i Larvik har oppnådd NS-EN 1090-sertifiseringen. 

CE-merking av produkter til byggverk har vært en del av byggebransjens hverdag i litt over tre år. For bærekomponenter av stål eller aluminium gjelder den harmoniserte standarden NS-EN 1090.

– CE-merking har kommet for å bli, noe som betyr at alle serieproduserte byggevarer (hvor det foreligger en harmonisert standard) som produseres eller selges i Norge skal merkes og oppfylle kravene i samsvar med CPR (byggevareforordningen). For bærekomponenter av stål eller aluminium gjelder den harmoniserte standarden NS-EN 1090, heter det i en pressemelding.

Fasadeentreprenører må ta hensyn til de ulike kravene som stilles til de ulike produktene de produserer. Avhengig av hvor stor konsekvens et avvik på produktet vil bety for byggverket, stilles det ulike krav til CE-merkingen av byggproduktet.

– For eksempel kommer vanlige dører i samsvarsklasse 3 og det stilles ingen krav til tredjepartskontroll av produktene, forteller Siri Ruud Røgeberg hos Schüco Norge.

– Branndører derimot havner i klasse 1 der det kreves tredjepartskontroll av både produkt og produksjonsprosessen. Mellom disse klassene kommer samsvarsklasse 2+, hvor bærende konstruksjoner og komponenter i stål og aluminium er plassert. I denne klassen stilles det krav til produsentens egenkontrollsystem som skal benyttes under hele produksjonsprosessen fra bestilling til montering. Der skal det foreligge klare prosedyrer for statiske beregninger, ansvarsforhold, avviksbehandling, materialkontroll og selve produksjonen i verkstedet, forklarer Røgeberg.

Egenkontrollsystemet skal sertifiseres av en akkreditert tredjepart etter tilsyn hos produsenten. – Det er en omfattende jobb å gå gjennom alle prosedyrer og få på plass et slikt egenkontrollsystem. For en fasadeentreprenør som har fullt opp å gjøre og lite tid til overs, er det viktig at vi som samarbeidspartner kan hjelpe dem gjennom denne prosessen. Vi hjelper derfor våre partnere med oppsettet og implementeringen av tilpassende egenkontrollsystemer som tilfredsstiller kravene fra den tilsynsførende tredjepart, avslutter Røgeberg.

Tom Erik Pettersen er daglig leder i Aluminium Fasader AS i Larvik og er strålende fornøyd med innsatsen både bedriften hans og Schüco har lagt ned for å komme i mål med sertifiseringen. Han er ikke i tvil om at det gir store fordeler for bedriften internt.

– Vi leverer kvalitetsprodukter og ser på oss selv som en kvalitetsbedrift. Sertifiseringen gir oss enda bedre kontroll over egen verdikjede og en sikkerhet i forhold til de fasadeløsningene vi leverer til markedet. Vi ønsker gode og bærekraftige bygg i våre omgivelser og det bidrar vi med, sier Pettersen.