Se Øst-Riv rive fra hverandre Royal Christiania bit for bit

Øst-Riv har revet 32.000 kvadratmeter av gamle Hotel Royal Christiania, for å rydde plass til det nye giganthotellet The Hub.

– Dette er et prestisjeprosjekt. Det er den største og mest synlige demonteringsjobben vi har hatt, og i tillegg en av de mest kompliserte, sier prosjektleder Thomas Lindseth i Øst-Riv.

Siden januar har det Røyken-baserte selskapet revet drøye 32.000 kvadratmeter av gamle Hotel Royal Christiania i Oslo.

Betonmast er nå i gang med gjenreising av bygget som skal bli The Hub. Giganthotellet omfatter hele kvartalet omkranset av Biskop Gunnerus’ gate, Skippergata, Nygata og Fred Olsens Gate.

– Vi startet med lettriving i januar, og i mars begynte vi rivingen av konstruktive bygningsdeler. Deretter jobbet vi døgnkontinuerlig fra mai til juli. Da var hovedjobben ferdig. Nå hjelper vi til i kjelleren, og skal holde på med mindre rivearbeider fram til rundt juletider, sier Lindseth.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fredrik Bergaplass (f.v.) og Thomas Lindseth i Øst-Riv sier rivingen i Oslo sentrum er et prestisjeprosjekt.

Stort HMS-ansvar

Han sier det har vært utfordrende med en så stor rivejobb i hovedstadens mest sentrale kollektivknutepunkt.

– Vi har revet et bygg som var 14 etasjer høyt og sto 6 meter fra trikkelinjen. Bortsett fra riggen i Skippergata har det vært åpent for publikum rundt hele bygget. I tillegg har det jobbet folk i hele bygget mens vi har revet. Det innebærer et enormt HMS-ansvar, sier Lindseth, og legger til:

– Vi har derfor planlagt rivningen i over et halvt år før oppstart, og gjort flere titalls sikkerhetsanalyser. I samarbeid med Norconsult har vi i tillegg utarbeidet et rivenotat på 110 sider, med detaljerte beskrivelser av hvert eneste element som skal plukkes ned og hvordan.

Logistikkutfordringer

Daglig leder Fredrik Bergaplass i Øst-Riv legger til at de vanligvis sperrer av store områder når de river store bygg ned til grunnen.

– Det kunne vi ikke her. Bygget er skåret opp i biter etasje for etasje, og heist ned del for del. Det er det største bygget jeg vet om på Fastlands-Norge som er blitt demontert på den måten, sier han.

Lindseth sier den største utfordringen i prosjektet har vært logistikk.

– Vi har vært 40 mann på det meste, og brukt to uker på å demontere hver etasje på 2.500 kvadratmeter. I alt har vi transportert ut rundt 50.000 tonn med tunge og lette rivemasser fra byggeplassen. Så store masser krever mellom 3.500 og 4.000 lastebillass. Det har vært utfordrende å finne et logistikksystem for alle lastebilene, men det har løst seg bra, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det massive rivearbeidet på gamle Hotel Royal Christiania har gått som planlagt.

Jobbet døgnkontinuerlig

The Hub er en samspillsentreprise med Betonmast Hæhre-selskapet Betonmast Oslo.

Produksjonssjef Øyvind Øveraas i Betonmast har tidligere uttalt til Byggeindustrien at byggeprosjektet har gått på skinner så langt, både med tanke på tid og budsjett.

– Vi har hatt en veldig god start med fundamentering og riving, og har veldig godt grunnlag for fortsettelsen, sa han.

Lindseth og Bergaplass er fornøyde med å ha løst oppgavene innen tidsfristen.

– Det har vært et spennende og krevende prosjekt, og jeg vet at mange har vært spente på hvordan dette kom til å gå. Vi er stolte av jobben vi har gjort, sier Lindseth.