Kompromiss om utsendte arbeidstakere ble banket igjennom i EU 

Etter tolv timer med diskusjon fikk et kompromissforslag om utsendte arbeidstakere endelig flertall i EUs ministerråd. Men saken splitter medlemslandene. 

Flere land – deriblant Storbritannia, Irland, Kroatia, Latvia og Ungarn – gjorde det klart at de ikke kunne støtte teksten som lå på bordet. Det var et forslag til reform av EUs såkalte utstasjoneringsdirektiv som var oppe til diskusjon.

Spesielt reglene for transportarbeidere skapte uenighet. Til slutt fikk kompromissforslaget likevel det nødvendige flertallet.

– Det har vært en lang og vanskelig dag for mange av oss, oppsummerte EUs arbeidskommissær Marianne Thyssen.

Det viktigste er ifølge henne at det nå er bred enighet om hovedprinsippet i reformen, nemlig at arbeidstakere skal ha lik lønn for likt arbeid når arbeidsstedet er det samme.

EU-kommisjonen mener reformen er viktig for å forhindre sosial dumping i Europa. Men flere land i Øst- og Sentral-Europa har vært skeptiske fordi de frykter de kan miste en konkurransefordel hvis reglene blir for stramme.

– Jeg mener vi har funnet en balansert enighet, sa Thyssen.

Mandagens vedtak i ministerrådet betyr at saken kan gå videre til sluttforhandlingene der ministerrådet, EU-kommisjonen og EU-parlamentet skal diskutere seg fram til et endelig kompromiss.

Utstasjoneringsdirektivet gjelder mer enn to millioner arbeidstakere som midlertidig sendes ut av hjemlandet for å utføre tjenester. Norge er omfattet av reglene.