Biler under vann i Tvedestrand. Foto: Kristian Vabo / NTB scanpix

Ber Stortinget sikre midler til flomsikring

Syv organisasjoner, blant dem Finans Norge, går sammen om å be Stortinget sørge for å opprettholde bevilgningene til flom- og skredsikring.

I forslaget til statsbudsjett reduserer regjeringen bevilgningen til Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) til å forebygge flom og jordskred.

I et felles brev til Stortingets energi- og miljøkomite og finanskomite peker organisasjonene på at naturskader påfører nasjonen utgifter i milliardklassen. Tall fra Finans Norge viser at det i gjennomsnitt de siste tre åra har blitt utbetalt 2,1 milliarder kroner årlig som følge av naturskader, overvann og tilbakeslag.

De sju organisasjonene som står bak henvendelsen er: Maskinentreprenørenes forbund (MEF), Finans Norge, Rådgivende Ingeniørers forening (RIF), KS, Norsk Kommunalteknisk forening (NKS), Naturviterne og Norges Bondelag.

– Vi er overrasket over forslaget i statsbudsjettet om å redusere innsatsen mot flomsikring, sier Hege Hodnesdal, direktør for skadeforsikring i Finans Norge i en pressemelding.

– Vi har akkurat opplevd en av tidenes største flommer i Norge. Vi vet været blir villere og våtere, og at problemer med storm, flom, naturskade og overvann vil øke framover. Vi forventet også at regjeringen ville si noe om oppfølgingen av den offentlige utredningen som foreslo endringer i forbindelse med overvann, og er skuffet over at den ikke blir fulgt opp, legger hun til.