Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Fant 3.000 år gamle graver under E6-utbygging

Arkeologer fra NTNU Vitenskapsmuseet har funnet 3.000 år gamle graver på Sandbrauta i Melhus, hvor ny E6 skal bygges.

Det skriver NRK i en artikkel på sine nettsider.

Gravene ligger gjemt under opptil to meter dype rasmasser.

– Det er spor etter et leirras som gikk i området trolig allerede i forhistorisk tid. Leira har lagt seg som et lokk over gravene og dermed forseglet sporene. Her er det også muligheter for å finne rester etter organisk materiale, sier prosjektleder Merete Moe Henriksen ved NTNU Vitenskapsmuseet til NRK.

Utgravingene skjer i forbindelse med utbygging av ny E6 i området. Utgravingen får ikke konsekvenser for utbyggingen av veien, opplyser Nye Veier.

Det skal også være funnet en del av en helle med innrissede figurer.

– Figuren kan være et symbol for den døde, på vei over fra de levendes verden til de dødes, men denne symbolverdenen vet vi lite om, sier Henriksen.

– Dette var nok en høystående person i bronsealderen. Vi finner ofte bare brente bein i så gamle graver, men de fikk med seg små personlige gjenstander på vei over til dødsriket, sier hun.

NTNU Vitenskapsmuseet har også funnet en støpeform av kleber som er blitt bruk til å støpe økser av bronse. Støpeformen kan ha vært nedlagt som gravgods, men kan også indikere at støpning av bronsegjenstander har funnet sted i området.

Både helleristningene og støpeformen viser, ifølge NRK, at gravfeltet trolig har vært i bruk i yngre bronsealder, omtrent 1.100 til 500 år før får tidsregning.

Utgravingene vil fortsette i området i høst og neste år.