Norsk Maritimt Kompetansesenter II

Nybygget til Norsk Maritimt Kompetansenter (NMK) i Ålesund er unikt, ikke minst på grunn av det høyteknologiske innholdet.

Fakta

Totalentreprenør: Skanska Norge

Areal: 15.331 kvadratmeter inkludert parkeringskjeller

Totalkostnad: Cirka 500 millioner kroner inkludert mva. på deler av bygget

Arkitekt: Sandbakk og Pettersen

Byggherrerådgiver: Probiz

Byggherrerådgiver ass.: XPRO

Rådgivere: RIB, RIBr, RIGeo, RIAku, RIVA, RI Geologi: Norconsult. RIV: Riksheim Consulting (underlagt Caverion). RIE: Kvalsund Ingeniører (underlagt Caverion).

Underentreprenører/leverandører: Totalteknisk entreprenør: Caverion l Grunnarbeid: Vasto Anlegg l Betongelementer: Spenncon l Stålarbeider: Vbbygg l Takelementer: Lett-Tak l Flisarbeider: Vestmur l Steinfasade: Ellingard Naturstein l Systemvegger og himling: Byggmontering Møre l Porter: Assa Abloy l Lås og beslag: TrioVing l Taktekker: IcopalTak Region Nord l Støpeasfalt: Binab l Smed: Brødrene Midthaug l Glass/Alu: H-produkter l Gulvbeleggs- og malerarbeider: Ullevål Malermesterforretning l Gulv: Epoxygulv l Skyveamfi: Fora Form l Solskjerming: Vental l Minikjøkken: Norema l Brannisolering og ståldører: RH Prosjekt l Sikkerhetssperre: Bedrifts-Sikkerhet l Heis: Heisplan

Eiendomsutvikler Kaj B. Westre bruker store ord når han skal beskrive bygget der 15.331 nye kvadratmeter nå står ferdig, i tillegg til de 23.599 kvadratmeterne som ble åpnet for fem år siden. Nybygget har syv etasjer pluss parkeringskjeller.

– Verdens viktigste mingleplass for nisjer av maritime næringer, omtaler Westre bygget som. Det inneholder blant annet «verdens beste maritime utdanning», ifølge den samme Westre.

– Vi vet i alle fall ikke om noen bedre, sier eiendomsutvikleren som har slått seg sammen med blant andre Kjell Inge Røkkes tidligere konsernsjef i Aker, Leif-Arne Langøy, for å få realisert bygget. Langøy er også styreleder i NMK Eiendom AS, der Westre er daglig leder og styremedlem.

NMK Holding AS eier 62,98 prosent av aksjene i NMK Eiendom AS. NMK Holding eies igjen med 40 prosent av SIVA – selskapet for Industrivekst – et norsk statsforetak som har til formål å tilrettelegge for utvikling av nytt næringsliv i Norge gjennom å investere i innovasjonsselskaper og næringseiendom. De største eierne er ellers Lag Invest AS (25 prosent) eid av Leif-Arne Langøy og Arne Harnes, og Westre-familiens selskap Westre Holding og Byggtorget Holding (25 prosent).

Av bygg i regionen er det trolig bare sykehuset i Ålesund som har større bygningsmasse enn de cirka 40.000 kvadratmeterne til NMK.

Europeisk treningssenter

– Det hele startet tilbake i april 2008. Jeg trodde jeg skulle leie ut næringslokaler til Rolls-Royce i Ålesund sentrum. Men de jobbet for å etablere et europeisk treningssenter. En måned etter at vi møtte Rolls-Royce første gang, stiftet jeg Norsk Maritimt Kompetansesenter AS og offentliggjorde planene om å bygge et globalt maritimt kompetansesenter med Rolls-Royce som leietager. Så kom bolig- og finanskrisen, noe som førte til at vi fikk Langøy med i selskapet. 14. april 2010 startet vi byggingen, forteller Westre.

Kronprinsen åpnet første byggetrinn. Med andre byggetrinn realisert lanserer Westre videre utbyggingsplaner.

– Planen videre er å bygge fylkets høyeste bygning på 17 etasjer på en tomt vi allerede har klar ved siden av det nye bygget. Vi har dimensjonert taket på det nye bygget slik at vi kan legge en bro på toppen og over til høybygget. Vi har noe ledig kapasitet på utleie i byggetrinn to, og må avvente til det er fylt opp før vi bygger videre. Tidsperspektivet er derfor usikkert.

High-Tech

Noe utbyggeren trekker frem ved det nye bygget er et Newton-rom rett ved inngangspartiet, der skoleelever fra 3. klasse skal komme og lære realfag. Det begynner med bygging av legoroboter, fortsetter i 6. klasse med programmering av legoroboter og så videre.

Maritime linjer på NTNU som utdanner styrmenn holder til i bygget, det samme gjør fagskole som utdanner blant annet matroser. Bygget er en del av et større campusområde med både næringsliv og utdanning. De omtaler seg selv som Norges mest næringsnære campus. I tillegg til Rolls-Royce Technology and Training åpner nå også satelittgiganten Inmarsat hovedkontor for Nord-Europa i bygget.

En rundtur i lokalene gjør at vi skjønner at Westre kan ha sine store ord i behold. Simulatorer er et stikkord for det vi ser. Enorme rom med integrert 3D-teknologi gjør at her har du opplevelsen av å stå på broen på et stort fartøy med havet rundt deg. En nykommer i det nye tilbygget er Ålesund Kunnskapspark (Åkp) med sin Blue Innovation Arena. Rett og slett et rundt rom på 360 grader der du med virtuelle briller kan gå inn i modeller som er bygget med datagrafikk.

Steget inn i BIM

Daglig leder Jan Børre Rydningen i Åkp sier til Byggeindustrien at bygg er en av næringene de retter seg mot. Dette blir i så fall steget videre fra BIM, bygningsinformasjonsmodellering i 3D. For her går du fysisk inn i modellene.

– Dette er fremtidens måte å bygge på. Her kan du sette sammen bygget virtuelt, og få et bilde på hvordan det vil se ut. Så kan du gå inn og se hvordan ting fungerer.

– Andre områder vi sikter mot denne teknologien med er autonome skip og fremtidens kontrollrom, og generisk presentasjon av Big Data. Her kan vi se store datamengder samlet, sier Rydningen.

Koster en halv milliard

Westre stipulerer prisen på NMK2 til cirka en halv milliard kroner inklusiv teknisk infrastruktur. Da er merverdiavgift inkludert på de delene av bygget som har leietagere som ikke er merverdipliktige.

Bygget er utformet med eksklusive detaljer som italienske travertin sandsteinsplater på fasaden, aluminiumsvinduer og med innslag av kobber og sink.

Skanska er totalentreprenør. Prosjektleder Vidar Johansen i Skanska forteller at det er kommet til nye ting underveis, og at bygget er blitt en del annerledes enn det de ga inn anbud på. Dette gjør at det nærmer seg desember før den endelige overtagelsen finner sted. Prosjektlederen forteller at dette er det største bygget han har vært involvert i gjennom årene sine i byggebransjen. Byggingen startet i november 2015.

– Bygget står på fjell og er derfor godt fundamentert. Men den støpte platen i bunnen ligger 1- 1,5 meter under havnivå. Det skapte utfordringer i grunnarbeidet siden det kom sjøvann inn i tomten. På det meste var det nærmere en meter sjø i tomten. Dette løste vi ved å bygge barrierer og pumpe ut vannet. Vi har støpt vanntett plate og vegger i underetasjen for å holde vannet ute, sier Johansen.

Sprengte ut 10.000 kubikk

Før grunnarbeidet tok til, sprengte de ut 10.000 kubikkmeter fjell.

– Logistikkmessig har det vært krevende med så mange mennesker daglig til stede i det eksisterende NMK-bygget. Vi sprengte til faste tider, og hadde et meldingssystem på sms til påmeldte, i tillegg til den vanlige varslingen rett før sprenging. Vi har vært underlagt strenge restriksjoner når det gjelder rystelser, sier han.

De bærende konstruksjonene er betongelementer produsert av Spenncon. Hjørungavåg-bedriften har også laget hulldekke til etasjeskiller. Det meste av taket er tekket hulldekke, men 700-800 kvadratmeter er Lett-Tak.

Veggene er stedbygde klimavegger. Det er tømmer som er isolert ut og kledd. Det meste av isolasjonen er blåseisolasjon fra Isomax. Bygget varmes opp gjennom fjernvarmesystemet til Tafjord Kraft.


Flere prosjekter