Arne Aakre viser frem den nye EPDen.

EBA har automatisk generert verdens første asfalt-EPD

EBA har nylig i samarbeid med Østfold Forskning, EPD-Norge og sine medlemsbedrifter utviklet et EPD-genereringsverktøy. Verktøyet er spesialtilpasset for en rask og effektiv produksjon av EPDer for asfalt.

Nå har EBA via EPD-Norge publisert den aller første EPDen ved bruk av dette verktøyet.

Arne Aakre fra EBA har vært aktiv deltaker i alle prosjektets faser til det ferdige produktet og det er også EBA som har, på vegne av medlemmer, produsert den første EPDen. Arne sier at EPD genereringsverktøyet vil gi EBA og asfalt produsentene mulighet til rask og effektiv generering av miljødeklarasjoner for sine produkter både i Norge og internasjonalt.

Både Statens Vegvesen og Nye Veier, som er de største kundene, har lenge etterspurt denne type kvalitetssikret miljødokumentasjon for asfalt de skal benytte for dagens og fremtidige prosjekter, skriver EBA i en pressemelding.

Etter det EPD-Norge kjenner til er EBA sitt asfalt EPD genereringsverktøy det første av sitt slag i verden og dette forsterker inntrykket av at Norge og norske asfalt produsenter er langt fremme på dette området. Ved beslutningen om å utvikle et EPD genereringsverktøy gir EBA og dets medlemmer et klart signal om at miljødokumentasjon er strategisk viktig.

Fremover vil det komme en rekke flere EPDer produsert via dette verktøyet, spesielt EPDer fra de enkelte asfalt produsenter og for spesifikke prosjekter. Et langt skritt er tatt for denne sektoren som gjør sitt for at Norges miljømål skal nåes.

Næringslivets behov for å dokumentere miljøprofilen til sine produkter stiger. Markedene etterspør stadig oftere kunnskap om produktenes miljøprestasjoner, ikke bare under bruk, men under hele livssyklusen. Miljødeklarasjonen EPD dekker dette behovet.