Illustrasjon: SnøhettaIllustrasjon: SnøhettaIllustrasjon: SnøhettaIllustrasjon: SnøhettaIllustrasjon: SnøhettaIllustrasjon: Snøhetta

Snøhetta-tegnet undervannsrestaurant åpner i 2019

Europas første undervannsrestaurant er tegnet av Snøhetta, og skal ligge ytterst i havgapet på Båly i Lindesnes.

Det skriver Snøhetta i en pressemelding på sine nettsider mandag.

Kun ti minutter fra Lindesnes Fyr skal Europas første undervannsrestaurant åpne i 2019.

Ifølge Dagens Næringsliv har Europa-nyheten en prislapp på 45 millioner kroner, og skal ha plass til 100 gjester når den åpner.

Undervannrestauranten har fått navnet «Under». Navnet skal gjenspeile både arkitekturen, som delvis ligger under havflaten, men også prosessen, som, ifølge Snøhetta, bryter med tradisjonelle byggetekniske normer. Med sine metertykke betongvegger og massive akrylvinduer skal undervannsrestauranten tåle trykk og støt fra hav, bølger, vær og vind. Snarere enn å være et akvarium, som de fleste andre undervannskonsepter, fungerer Under som en vannkikkert som hviler på havbunnen, fem meter under vann.

Selve restauranten er formet som et avlangt betongrør i røff, grov betong som fra land stikker seg skrått ned under havoverflaten. Ruheten i betongskallet er designet for at blåskjell og natur skal kunne klore seg fast. Over tid vil blåskjellbestanden på restauranten kunne bygge seg opp til å danne et kunstig blåskjellrev som både renser sjøen og som naturlig tiltrekker seg livet i havet. Kunstig, dempet belysning fra både innsiden av restauranten, men også på havbunnen, vil gi bidra til å iscenesette naturkreftene på sandbanken på utsiden av det panoramiske akrylvinduet på elleve ganger fire meter.

Restauranten er designet på oppdrag fra brødrene og eierne av Lindesnes Havhotell, Gaute og Stig Ubostad. Ubostad-brødrene inngikk samarbeidet med Snøhetta i 2016, heter det i pressemeldingen.