Nye gjennomføringsmodeller

Byggenæringen er i ferd med å etablere flere nye samarbeidsformer og gjennomføringsmodeller. Bruk av stadig større kontrakter, der totalentrepriser og ulike former for samspillsmodeller, og ikke minst tidlig involvering, er i ferd med å bre om seg. Ikke minst ser vi dette innen anleggssektoren.

Innen bygg har totalentrepriser vært mye brukt gjennom mange år. Mange i næringen har likevel jobbet mye for mer bruk av tidlig involvering – og dette begynner virkelig å bære frukter. Stadig flere byggherrer ser verdien i tidlig involvering fra en større del av verdikjeden enn tidligere. Det betyr at både arkitekter, rådgivere og ikke minst entreprenørene med sine underleverandører – nå stadig oftere kommer tidlig inn - og dermed klarer de også å bidra til å legge premissene for den videre prosessen. Dette vil ofte selvsagt ha flere fordeler. De som skal utføre jobben vet hvilke konsepter og løsninger som i praksis vil kunne gjennomføres på en god måte – og hvilke erfaringer man kan knytte opp mot ulike prosesser. Dette kan ha stor innvirkning både på tidsbruken og kostnaden ved prosjektet. Vi ser mange eksempler på at tidlig involvering og tett samarbeid gjennom hele utviklingsprosessen, i tillegg selve utførelsesfasen, gjennomgående gir bedre prosjekter enn om man bruker de mer tradisjonelle gjennomførings­metodene. Derfor er det ikke overaskende at både private og offentlige byggherrer i større grad ønsker å ha med seg kompetansen fra større deler av verdikjeden.

Nylig skrev Byggeindustrien om en ny samarbeidsform der en gruppering har gått sammen om å gjennomføre en stor utbygging. De har valgt å etablere et eget selskap til å utvikle og bygge 3.000 boliger. Dette gjelder Ulven-utbyggingen i regi av Obos. Her har Veidekke og deres samarbeidspartnere rett og slett etablert selskapet Team Veidekke DA, som skal stå for både planleggingen og utbyggingen av prosjektet. At de utførende aktørene organiserer selve gjennomføringen av en utbygging som et selskap er meget sjeldent – men vi skal ikke se bort fra at dette er noe det kan komme mer av i tiden fremover. Veidekke påpeker at man gjennom denne samarbeidsformen kan komme enda tettere på sine samarbeidspartnere og dermed i enda større grad kunne finne gode, kostnadseffektive løsninger – og ikke minst at de ulike deltakerne får et enda tettere forhold til gjennomføringen og prosessen– ettersom de da får direkte eierskap til prosjektet.

Det er ikke godt å si om dette vil kunne bli en vanlig gjennomføringsorganisering – men det vil helt klart kunne bli aktuelt på flere prosjekter av viss størrelse – både innen bygg og anlegg.