Haughuset på Toten, tegnet av Tandberg arkitekter. Foto: Niklas HartFoto: Niklas HartFoto: Niklas HartFoto: Niklas HartFoto: Niklas HartFoto: Niklas HartFoto: Niklas HartFoto: Niklas HartFoto: Niklas HartFoto: Niklas HartFoto: Niklas Hart

Haughuset på Senstad - en av fire finalister som kan vinne Betongtavlen 2017

Juryen for Betongtavlen 2017 har nå avgjort hvilke prosjekter som er finalister til årets Betongtavle. 

Det beste prosjektet mottar Betongtavlen under et arrangement som er lagt til auditoriet på Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo (AHO) 7. november.

Disse fire er nominert:
Haughuset på Senstad
Holmestrand stasjon
Hardanger Skyspace ved Kunsthuset Kabuso
Løren stasjon

Mer om Haughuset på Senstad:
Senstad er et lite gårdsbruk fra slutten av 1800-tallet på Kapp, Østre Toten. Bygningen i betong er oppført som en kårbolig på gården. Ved bygging av den nye boligen har det vært et mål å bevare den historiske situasjonen med våningshus og låve. Arkitekten har valgt et betonghvelv som konstruksjon og trukket gårdens hage over denne.

Dette heter det blant annet i en omtale om prosjektet:
«Den nye boligen er integrert i terrenget og kommenterer det omkringliggende åkerlandskapet. Valget av betong som byggemateriale gir en logisk trykk-konstruksjon, en eksponert bærekonstruksjon, energimagasinering og et bærekraftig CO2-regnskap. Det ellipseformede betonghvelvet har et fritt spenn på 11m med innvendig høyde 3,4m. Man skjønner fort hva huset er laget av. Gulvet er i betong, taket som også blir til vegg er i betong, resten er glass. Det viser en enkel materialbruk men atmosfæren er likevel lun og vennlig. Buen er støpt mot bordforskaling som skaper et ekte og naturlig uttrykk i de eksponerte betongoverflatene. Ingenting er tilslørt, betongen er som den er.»

Tiltakshaver: Ane Senstad Guldahl
Arkitekt: Tandberg arkitekter
Ingeniør konstruksjon: Høyer Finseth
Betongentreprenør: Sjur Eriksen / Knut Lund
Betongleverandør: Unicon

Betongtavlen er en utmerkelse som gis byggverk i Norge, på fastlandet, i kystfarvann eller på kontinentalsokkelen, hvor betong er anvendt på en estetisk og teknisk fremragende måte.

Betongtavlen ble instituert etter initiativ fra sivilingeniør Sven Thaulow, som var en drivende kraft i opplysningsarbeidet om betong som materiale, og levende opptatt av at det ble anvendt på best mulig måte. Prisen utdeles av Norsk Betongforening (NB) i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund (NAL) og tildeles etter innstilling av en komité bestående av to medlemmer oppnevnt av NAL og tre oppnevnt av NB. Prisen ble delt ut første gang i 1961.

Jury i 2017:
Juryformann – Jan Eldegard Hjelle, Byggutengrenser (NB oppnevnt)
Jonny Hermansen, Skanska Norge AS (NB oppnevnt)
Solveig Sandnes, Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (NB oppnevnt)
Vidar Knutsen, Element Arkitekter AS (NAL oppnevnt)
Inger Anne Landsem, Per Knudsen Arkitektkontor AS (NAL oppnevnt)