Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka er et av de nominerte prosjektene. Foto: Adam Stirling

14 prosjekter er nominert til Norsk Lyspris 2017

Lyskultur vil for 16. gang dele ut Norsk Lyspris for å synliggjøre spennende og veldesignede lysprosjekter i Norge.

Med årets søknadsrekord hadde juryen en krevende jobb med å velge ut de nominerte innen fem kategorier.

De nominerte lysprosjekter og -produkter til årets lyspris har stor geografisk spredning og variasjon; fra Flekkefjord til Svalbard – fra sceneshow til industriarmaturer.

Alle de nominerte prosjektene vil presenteres under Norsk Lyspris, som deles ut under lysets dag 22. november på Design og Arkitektur Norge (DogA).

Norsk Lyspris har i år utvidet til fem kategorier, og de innmeldte prosjektene til årets lyspris er innenfor kategoriene beste innendørsprosjekt, beste utendørsprosjekt, beste produkt eller teknologiske løsning, åpen klasse, og Norsk lyspris - UNG.

– Norsk lyspris har hatt søknadsrekord med 46 innmeldte prosjekter. Utvidelse av kategoriene for lysprisen har nok bidratt til dette, det er nå enda større bredde i de innsendte prosjektene enn tidligere, noe som er veldig positivt, forteller daglig leder i Lyskultur, Katia V. Banoun i en pressemelding.

BESTE INNENDØRSPROSJEKT:

Spira, Flekkefjord Kultursenter, Flekkefjord, Vest-Agder

Flekkefjords nye praktbygg benytter tre i både bæresystemer og overflater/kledning, og byggets ansikt utad er foajen over 3 etasjer med en opplyst rødmalt trehimling. Det er lagt vekt på å bruke belysning som fremhever overflatene i bygget, samtidig som belysningen i bygget skal støtte funksjonene i det avanserte kulturhuset med blant annet konsertsal, klubb, kino, bibliotek og kulturskole. Det er lagt vekt på å bruke lys som skal støtte arbeidsoppgavene i bygget, både for de som arbeider der og for publikum.

Lysdesign: Rambøll
Eier av prosjektet: Flekkefjord Kommune
Bruker: Flekkefjord Kommune
Leverandører: Erco, Glamox , Fagerhult, Osram, Targetti og Frizen
Arkitekt: Helen & Hard
RIE: Rambøll​

Grand Café, Karl Johans Gate, Oslo

I revitaliseringen av tradisjonsrike Grand Café er det satt fokus på riktig balanse mellom funksjonalitet og stemning/atmosfære. Restaurantområdets hovedfokus vært å skape en stemning verdig Grand Café. Senterkonstruksjonen, pendler og veggarmaturer i Art Deco-stilen danner grunnlaget for atmosfæren, mens indirekte belysning fra malerier og vertikale flater skaper grunnbelysningen. Sonene differensieres ved bevisst bruk av ulike fargetemperatur, og interaksjon mellom farger og materialer. I etasjen under byr vinkjelleren på en atmosfære og vinopplevelse utenom det vanlige. Konseptet følger samme grunnprinsipper som restauranten i etasjen ovenfor, men materialbruk, farger og belysning forsterker følelsen av en vinkjeller.

Lysdesign: Light House Company, v/ Rahbar Fanaian
Eier av prosjektet: Furseth Gruppen
Bruker: Furseth Gruppen
Leverandører: Light House Company
Interiørarkitakt: Radius Design​

Nye Avinor Oslo Lufthavn, Gardermoen, Akershus

Et signalbygg for 28 millioner reisende årlig fremstår som et arkitektonisk uttrykk hvor lys, rom og flater utfyller hverandre til en helhet. Bærekraft og miljø er fokusert på gjennom hele prosjekteringsprosessen, og bygget oppnådde BREEAM Excellent klassifisering.

Lys er en av faktorene som gjør en stor forskjell for en passasjers velvære. Ved å tilpasse seg tiden på døgnet, årstiden og de naturlige lysforholdene, kan et intelligent belysningsanlegg ikke bare gi riktig mengde lys, men også riktig kvalitet og til rett tid. Designet av den kunstige belysningen er sterkt påvirket av kvaliteten på det naturlige lyset. Dette er viktig både for energiforbruket og for utseendet av flyplassen, på dag og kveldstid.

Lysdesign: Team_T: Ingeniør Per Rasmussen AS – Originalt belysningskonsept i skisse og forprosjekt utviklet i samarbeid med Speirs + Major og Nordic — Office of Architecture
Eier av prosjektet: Avinor Oslo Lufthavn
Bruker: Avinor Oslo Lufthavn
Leverandører: Zumtobel Group
RIE: Team_T: Ingeniør Per Rasmussen AS
Arkitekt: Team_T: Nordic Office of Arch itecture, assistert av NSW Interiørarkitekt: Team_T: Nordic — Office of Architecture
Landskapsarkitekt: Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter

Rånasfoss Kraftstasjon, Sørum kommune, Akershus

Lysprosjektet på Rånåsfoss har hentet frem dette historiske byggets kvaliteter på en varsom og tilpasset måte. Bygget består av både gammel og ny arkitektur, hvor belysningen henter frem kvaliteter fra den opprinnelige arkitekturen fra 1922, i samspill med den nye arkitekturen. Den opprinnelige kraftstasjonen ble tegnet av Thorvald Astrup og er et eksempel på nyklassisistisk industriarkitektur. LPO arkitekter fikk oppdraget med å tegne en ny maskinhall bygget i tilknytning til de verneverdige byggene. I forbindelse med dette ønsket LPO å tilknytte seg lysdesignkompetanse for å sørge for at ny og gammel arkitektur fremstår på en helhetlig måte.

Lysdesign: ÅF Lighting; Helga Iselin Wåseth, Morten Jensen, Benjamin Reinhoff
Eier av prosjektet: Akershus energi AS
Bruker: Akershus energi, vannkraft AS
Leverandører: iGuzzini, Osram, Erco, Glamox
Arkitekt: LPO arkitekter, Øystein Kartvedt
RIE: ÅF Lighting

BESTE UTENDØRSPROSJEKT:

Lindebergtunellen, Lindeberg, Oslo

Lindebergtunnellen har gått fra å være en passasje som bevisst ble unngått, til å bli et lokalt landemerke som beboerne i området er stolte av. Gjennom brukermedvirkning, lekenhet, kunst og dristig fargebruk er tunnelen forvandlet til den foretrukne gangvei i området. Prosjektet viser hvordan lys kan være et virkemiddel som endrer et sted til det ugjenkjennelige, ved å skape nye magiske romligheter, innen de samme fysiske rammene.

Lysdesign: ÅF lighting, Helga Iselin Wåseth, Morten Jensen, Benjamin Reinhoff
Eier av prosjektet: Oslo Kommune
Bruker: Oslo Kommune
Leverandører: Nullohm, Osram, Frizen
Arkitekt: Lala, Olav Kvalnes, Kolab, Sindre Wam
RIE: ÅF Lighting

Mat- og merkevarehuset, Grünerløkka, Oslo

Som del av transformasjonen fra majonesfabrikk til hovedkvarter for Mills og Agra, har Element Arkitekter utviklet en ny fasade. Den nye nordfasaden er Mills’ og Agras ansikt ut mot Sofienbergparken. Glass og lyskunst, utviklet av Element Arkitekter, er integrerte deler i fasadearkitekturen. Kunsten og det egenutviklede designet gjør den nye fasaden til en ”lysfanger” om dagen og ”lyskaster” om kvelden til glede for bedriften, de ansatte inne, samt omgivelsene og forbipasserende ute.

Lysdesign: Element Arkitekter AS
Eier av prosjektet: Agra Foods AS
Bruker: Mills DA
Leverandører: Limelight AS (fasadebelysning), Instell AS (Automatisering og styringssystemer for fasadebelysning)
Arkitekt: Element Arkitekter AS (utvendige arbeider), Ledsten Arkitektur AS (innvendige arbeider)
RIE: Prosjekt og enøk partner AS, Hauge Elektro AS

NBUNDRING, Naustdal, Sogn og Fjordane

Omkranset av høye fjell og med utsikt til Blåfonna i Sogn og Fjordane ligger Naustdal med sine 2848 innbyggere ved Førdefjorden. Den nye barne og ungdomskolen er det sentrale området for lek, kultur og idrett også utenfor skoletid. Lysinstallasjonene Himling og Solverv
er lys- og audio-installasjoner som kan feedes med både still og motiongraphics i alminnelige filformater, som er enkelt for elevene å produsere, og vil tas i bruk som en del av undervisningen innen de kreative fag, så vel som brukes som en del av den totale lyssettingen i forbindelse med kulturarrangement.

Lysdesign: Nullohm v/Stig Skjelvik og Det Kjartanistanske Diplomati v/Bjørn-Are Vollstad
Eier av prosjektet: Naustal Barne og Ungdomskule
Bruker: Naustal Barne og Ungdomskule
Leverandører: Arkitekt Arki v/Helge Naustdal , Nordplan og Salt arkitekter
Totalentreprenør Skanska, Åsen & Øvrelid og byggeledelse ved Norconsult.
Vannjet av cembritplater ved Sunnfjord Industri, og vakumforming av plastkuppel ved Unica AS. DMX lamper fra GG Lightning og app programmering ved Stig Ottar Jensen.

BESTE PRODUKT ELLER TEKNOLOGISKE LØSNING:

Glamox i90-P industriarmatur

Armaturen er laget for montering i store takhøyder, og kan benyttes til takhøyder på hele 30 - 40 meter. Produktet er utformet slik at det ikke bare gir riktig mengde lys fra slike høyder, men også på en måte som reduserer kostbart og kronglete vedlikehold til et absolutt minimum. Til tross for at armaturen har ekstremt kraftig lysutbytte har den gode avblendingsegenskaper.

Eier av produktet: Glamox AS
Lysdesign: Industridesigner Hans Bleken Rud​

SML Occhio Mito

Mito er et nytt innovativt produkt hvor teknikk og design er forenet. Armaturen har et stort bruksområde og kan byttes i private hjem, kontorer og konferanserom. Her er det kundens kreativitet som bestemmer. Lysregulering og fargetemperatur kan betjenes ved å bruke hånden direkte på armaturen. Armaturserien har oppnådd «Gold» av German Design Award for «Excellent product design».

Eier av produktet: SML Lighting AS
Lysdesign: Designer Axel Meise​

ÅPEN KLASSE:

Day of the Dead

I anledning Festspillene 2016 planla bandet Apparatjik en helt spesiell engangsopptreden:
En 60 minutter lang opptreden som et audiovisuelt eksperiment og en forsmak på en planlagt operaforestilling om livet til kunstneren Julia Pastrana. For å skape en engasjerende og overbevisende visuell opplevelse, ble kulissene skapt gjennom en uortodoks kombinasjon av projeksjon, gjennomsiktige tekstiler, glødelamper og røyk. Forestillingen “Day of the Dead” skapte et overbevisende visuelt univers med enkle virkemidler. Ved å utvikle ny lys- og grafikk-styringssoftware ble ny og gammel teknologi koblet på en måte som forsterket historien som ble fortalt på en estetisk og engasjerende måte.

Lysdesign: Void
Eier av prosjektet: Apparatjik, Concha Buika, Void
Leverandør: Bright​

Temaplan for Longyearbyen, Svalbard

Temaplanen for Longyearbyen, utviklet av Agraff, Prologue, COWI og Light Bureau, er unikt initiert og fundamentert politisk i Longyearbyen Lokalstyre og gjennom turistorganisasjonen Visit Svalbard. Det arbeides målrettet med å ta Longyearbyen fra gruvesamfunn til en moderne, særegen by. Stedets naturlige kvaliteter forsterkes og det legges til rette for at økoturister, forskere, studenter og fastboende kan oppleve byen og naturen på nye måter. Samspillet mellom kunstig og naturlig lys spiller en nøkkelrolle for å gjøre opplevelsen av natur tilgjengelig fra byen og for å fremheve stedets historie og kultur.

Lysdesign: Light Bureau
Eier av prosjektet: Visit Svalbard, Longyearbyen Lokalstyre
Arkitekt: Agraff (landskapsarkitekt, arkitekt), Prologue (opplevelsesdesign), COWI
(trafikkplanlegger)

Lysplan for Kanalen og Nidelva i Trondheim

ZENISK har levert en lysplan på et høyt nivå, med tydelig konsept formidlet fra tilnærmingen ned til prinsipielle løsninger. Arbeidet med planen startet med brukermedvirking og grundige analyser. Suksesskriterier og alle hensyn ble evaluert og definert sammen med oppdragsgiver. Spesielle hensyn som hvordan mørkets og elverommets speilkvaliteter kan ivaretas i sentrum av Norges tredje største by er ivaretatt. Dette er evaluert og gitt en form i konseptet som samtidig ivaretar sikkerhet og universell utforming. Trondheim er en av få byer hvor man kan oppleve stjernehimmel midt i byen.

Lysdesign: ZENISK
Eier av prosjektet: Trondheim Kommune
Bruker: Trondheim Kommune
RIE: Electronova (for første fase av detaljprosjektering)
Arkitekt: Selberg arkitekter
Leverandører: SML Lighting, Philips (for første fase av detaljprosjektering)

NORSK LYSPRIS – UNG:

Clipse

Clipse er en allsidig lampe som lar brukerne sette den på mange forskjellige steder for å gi lys på en tilpasset måte. Den gir en myk glød som fyller omgivelsene med ambient lys, slik at den kan brukes til å lese en bok eller finne veien rundt huset om natten. En tilhørende app lar brukerne sette en timer for lyset eller dimme det for å gi den perfekte belysningen. Med appen kan man skru av og på lampen og sette en timer for hvor lenge den skal lyse.

Lysdesign: Vanessa Brokstad
Eier av prosjektet: Vanessa Brokstad

NBCC Trygve Lies Plass - Lysstyring

Som del av Nordic Built Cities Challenge 2016 deltok Pir II, Everyday Studio og Light Bureau ved Arve Olsen med konseptet Keen on the Screen. Konkurransen omfattet å utvikle Trygve Lies Plass til et fremtidsrettet byrom gjennom fokus på teknologi og brukermedvirkning. Som del av konkurransebidraget utviklet Olsen et lysstyringskonsept som muliggjør en intuitiv og fleksibel tilpasning av lys i det offentlige rom muligheten til å male byrommet med lys like lett som man fargelegger et bilde. Konkurransebidraget Keen on the Screen gikk videre til finalen i København der de to beste konseptene fra hvert av de nordiske landene konkurrerte om å vinne Nordic Built Cities Challenge.

Lysdesign: Arve Olsen på vegne av Light Bureau
Eier av prosjektet: Oslo Kommune Bymiljøetaten
Arkitekt: Pir II (Arkitektur), Pir II (landskapsarkitektur), Everyday Studio (brukeranalyse)​