Statsbygg inngår innovasjonskontrakt

Statsbygg har inngått en treårig forsking- og innovasjonskontrakt med Smart Innovation Norway (SIN) på vegne av NCE Smart Energy Markets om energieffektiv drift av bygg med digitale løsninger.

Foruten SIN deltar NCE Smart bedriftene View Serinus, ESmart Systems og Institutt for energiteknikk i prosjektsamarbeidet med Statsbygg.

Det er tidligere utviklet et konsept for måling av energibruk og inneklima via trådløse målere og bruk av app. Det er også utviklet en prototype for et digitalt dashbord med visualisering av målt tilstand og tilbakemeldinger fra byggets brukere.

- Resultatene skapt i prototypen er så lovende at Statsbygg vil oppskalere den til et fullskala demonstrasjonsforsøk som skal testes ut i Statsbyggs driftsorganisasjon, sier avdelingsdirektør Morten Dybesland i Statsbygg i en pressemelding.

I fremtiden vil omfattende datafangst og analyse bygd på kunstig intelligens gjøre det mulig å danne et bilde i sann tid av bygninger i drift, og styre tekniske installasjoner og energiforbruk etter behovet. Kunnskapen som samles kan gi grunnlag for prosjektering og rehabilitering av enda mer miljøvennlige bygg.

Høgskolen i Østfold, Campus Remmen i Halden, fungerer som en Living Lab, både teoretisk og praktisk. -Samarbeidet mellom Statsbygg og NCE Smart kan gi resultater som er internasjonalt i front. Både Statsbygg og NCE Smart vil oppnå gevinster av prosjektet og arbeidet vil ha overføringsverdi til andre aktører i norsk nærings- og samfunnsliv, sier Dybesland.

Kontrakten har en ramme på 6,1 millioner kroner.