Illustrasjonsfoto

Betongforeningen ute med ny publikasjon

Norsk Betongforening er nå ferdig med sin Publikasjon NB 15 «Betonggulv - gulv på grunn og påstøp».

Her kan man lære siste nytt om planlegging, prosjektering, utførelse og kontroll av betonggulv som gulv på grunn eller påstøp på andre underliggende konstruksjoner.

Hovedendringene i den nye publikasjonen er:
* Ny oppbygging.
* Oppdatert i henhold til dagens kunnskap og regelverk
* Nytt kapittel om dimensjonering
* Innføring av gulvklasser med krav til rissvidde
* Nye anbefalinger for utførelse av ulike konstruksjonsløsninger
* Metoder for å dokumentere totalt svinn og selvuttørking av betong

Reklamasjoner
Knapt noen konstruksjonstype av betong er så hyppig gjenstand for reklamasjoner som betonggulv. Betongens svinn og punktlaster er som oftest hovedårsakene til at det oppstår skader på gulvet, som for eksempel kantreising, knekte hjørner og riss.

Publikasjonen omfatter gulv på grunnen og påstøp på underliggende konstruksjon.

– Gulv kan utføres flytende, med spesifikke krav til glidesjikt og friksjon mellom betong og underlag, eller som fastholdt, enten med heft til underlaget eller fastholdt av andre konstruksjonsdeler, sier Tom I. Fredvik på vegne av NB 15-komiteen i Norsk Betongforening.

Publikasjonen beskriver krav, anbefalinger og praktiske råd for dimensjonering, produksjon av gulvbetong og utførelse av gulv. Fire gulvklasser er definert, der det blant annet stilles krav til største tillatte beregningsmessige rissvidde. Gulvklassene setter også krav til maksimalt totalt svinn i betongen, armeringsmengde, gulvets minimumstykkelse og herdetiltak.

Svinn
– Publikasjonen angir pre-aksepterte bindemiddelløsninger som tilfredsstiller kravene til maksimalt totalt svinn i Gulvklasse I, II og III, noe som gjør at betongprodusenter kan levere disse kvalitetene fra dag én. Publikasjonen beskriver også en metode for å dokumentere det totale svinnet, enten for utvidede bruksbetingelser av pre-aksepterte bindemidler eller for nye bindemidler. En metode for å dokumentere selvuttørking av betong er også tatt med, en dokumentasjon som er nødvendig når en ønsker å legge belegg mens RF i gulvet fortsatt er høy, sier Fredvik.

Publikasjonen gir nye anbefalinger for utførelse av ulike konstruksjonsløsninger, blant annet for fastholdte påstøper på hulldekker.

– Det er ofte stor usikkerhet knyttet til hvordan disse bør utføres, avhengig av om påstøpen kun skal ha en avrettende funksjon eller om den skal bidra til skivevirking eller om den også skal øke kapasiteten til elementene, sier han.