Regjeringskvartal-klage kan få store konsekvenser

Det hører ikke med til sjeldenhetene at det er uenigheter om kontraktstildelinger i byggenæringen - men det er nokså uvanlig at det sendes inn klager i arkitektkonkurranser. Team G8+ sin klage rundt Statsbyggs tildeling av kontrakten for utformingen av det nye regjeringskvartalet kan føre til store konsekvenser for både de involverte partene og fremdriften i prosjektet.

Team G8+, som sto igjen som den tapende finalisten i plan- og designkonkurransen for tidenes norske byggeprosjekt i moderne tid - utformingen av det nye regjeringskvartalet, sendte mandag inn klagen der de hevder at konkurransen ikke har gått etter boka. Team G8+ trekker frem rådgiverhabilitet, konkurransefordeler som ikke er utlignet og juryens habilitet som årsaker til at de sender inn klagen. Det er relativt harde beskyldninger mot Statsbyggs gjennomføring av konkurransen som kommer frem i klagen. Dette er selvsagt noe Statsbygg er nødt til å slå tilbake mot gjennom dokumentasjon om signeringen med Team URBIS skal finne sted – om de ikke når gjennom med dette har den statlige utbyggeren en utfordring.

Slik saken står nå er det flere mulige utganger. Statsbygg avviser klagen, noe klager da enten kan slå seg til ro med eller at de tar saken videre til KOFA og/eller øvrige rettsinstanser. Når man ser på hvordan Team G8+ og deres advokat la frem klagen mandag, er det lite som tyder på at de vil slå seg til ro med et avslag fra Statsbygg. Om Statsbygg skulle gå til det overraskende skritt å avvise vinnerteamet, skal da jobben gå til nummer to i konkurransen, altså Team G8+. Det er også mulig å gjennomføre hele konkurransen på nytt. Begge de to sistnevnte utfallene kan da i så fall Team URBIS naturligvis også påklage. Uansett utfall, har man nå havnet i en meget uheldig situasjon, for alle parter. Hvor store konsekvenser denne klagen kan få, er det for tidlig å si noe om nå. I første omgang regner vi med at kontraktsigneringen med Team URBIS blir utsatt – den kan ikke gjennomføres før klagen er avklart. Dermed kan det bli en utsettelse av det videre arbeidet, for dette er en kompleks sak hvor store summer står på spill både for de to grupperingene og Statsbygg – og ikke minst handler dette om prestisje. Den som står igjen som vinner av plan- og designkonkurransen vil for alltid skrive seg inn i historiebøkene i Norge. Byggingen av regjeringskvartalet er tidens kanskje viktige utbygging i Norge, og et kvartal som på mange måter vil være med på å prege både Oslo og nasjonen – og ikke minst som vil stå igjen som et ikonbygg som skal vise hva en moderne norsk byggenæring kan skape.

Det er selvsagt også et prestisjebygg for Statsbygg. Aldri tidligere har den statlige utbyggeren hatt et viktigere bygg i sin prosjektbase. Denne utbyggingen vil på mange måter kunne definere all erfaring Statsbygg har opparbeidet seg gjennom de siste tiårene – og som ikke bare er viktig på grunn av sin størrelse, men også gjennom sin symbolverdi når vi tenker tilbake på årsaken til realiseringen av det nye kvartalet.

Denne klagen kommer på et meget ubeleilig tidspunkt for Statsbygg, og de står foran en vanskelig og tidkrevende prosess – uansett utfall i saken. Man har lagt opp til et relativt stramt løp i månedene og årene fremover, og man tåler ikke en større forsinkelse i denne fasen av prosjektet om man skal klare å holde tidsplanen. Om de ikke kommer i gang med det videre og avgjørende arbeidet med den videre prosjekteringen av utbyggingen vil det få konsekvenser.

Hvilke valg Statsbygg nå tar, og ikke minst hvordan andre juridiske instanser vil vurdere saken videre vil få stor betydning, og er noe som vil bli fulgt av hele nasjonen. Det skal også bli spennende å se hvordan det politiske miljøet vurderer den videre prosessen. Det har vært noen diskusjoner blant enkelte politikere om de foreslåtte konseptene – og det kan komme justeringer rundt valg av totalløsninger for utbyggingen.

Uansett hvilken vei denne klagesituasjonen nå tar, vil det den nærmeste tiden brukes store ressurser på oppgaver som ikke bringer prosjektet videre fremover.