Store sykehusutbygginger kommer

De senere årene er det gjennomført flere store sykehusutbygginger, men byggingen av nye prosjekter fortsetter med uforminsket styrke. I årene fremover skal det investeres for milliarder av kroner i nye sykehus rundt om i hele landet.

I statsbudsjettet som nylig ble lagt frem ble det satt av midler til planlegging av flere nye sykehus. Den omstridte utbyggingen av et nytt sykehus i Nordmøre og Romsdal ble tilgodesett med 220 millioner kroner til det videre arbeidet med realiseringen av prosjektet. Denne utbyggingen har en låneramme på cirka 3,5 milliarder kroner i perioden 2018–2022. I tillegg ble det bevilget penger til utbygging og modernisering av Haugesund sykehus, nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet og nytt sykehus i Drammen. Alle disse prosjektene har en total låneramme på over 16 milliarder kroner. Nå jobbes det også Dette kommer selvsagt i tillegg til en rekke andre pågående og fremtidige utbygginger. Nye Kirkenes sykehus er straks ferdig. Det nye Tønsberg sykehus er kommet godt av gårde og skal stå ferdig i 2021. Dette er en utbygging til rundt 2,7 milliarder kroner. Det skal også komme et nytt storsykehus i Stavanger, hvor første byggetrinn har en ramme på cirka 8 milliarder kroner. Ikke minst skal man også gjennomføre det som vil bli tidenes sykehusutbygging i Norge med utviklingen av nye Oslo universitetssykehus, som blant annet inkluderer relokaliseringen av sykehustjenestene som i dag utføres på Ullevål. Dette er en utbygging som er stipulert til nær 19 milliarder kroner. I tillegg er det nå kommet opp ønsker om å bygge et nytt Innlandssykehus ved Mjøsbrua.

I tillegg kommer en rekke andre sykehus og øvrige helseutbygginger rundt om i landet. Hvert eneste år fremover skal det investeres for rundt ti milliarder kroner i nye sykehus. Dette vil selvsagt gi store oppgaver til landets byggenæring. Realisering av sykehus er relativt kompliserte utbygginger, ikke minst når det kommer til de tekniske entreprisene. Det settes naturligvis meget strenge krav til moderne sykehus, samtidig som de skal bygges både raskt og til riktig pris. Nye Kirkens sykehus ble som kjent i hovedsak ført opp med importerte moduler. Erfaringene herfra vil kunne gi noen nyttige svar på om dette er løsninger som vil bli vurdert ved andre sykehus også.

Det er nå snart tre år siden Sykehusbygg HF ble etablert – organisasjonen som bistår landets fem helseregioner i planleggingen og utbyggingen av de større prosjektene. De har nå bemannet opp organisasjonen, og deltar i arbeidet rundt en rekke av de nye sykehusene.

Helsesektoren er en stor byggherre i den norske byggenæringen, og vil nok spille en enda viktigere rolle i årene fremover. Foruten sykehus, skal det også bygges og realiseres en lang rekke sykehjem og andre helsebygg rundt om i landets kommuner. Behovet for fornying og forbedring er stort, og de som klarer å bygge seg opp en spisskompetanse til å levere tjenester inn mot disse prosjektene, vil kunne lande flere store og spennende prosjekter i mange år fremover.