Innovasjonskraft

Byggenæringens innovasjonskraft er undervurdert - det må næringen gjøre noe med.

Det settes hvert år av relativt store summer i Norge til forsknings- og utviklingsarbeid – som i stor grad kanaliseres gjennom forskningsinstitusjonene i Norge. Byggenæringen har vært for lite flinke til å ta en stor nok del av denne potten. Institusjonene har ofte bedt næringen til å satse mer på FoU-arbeid – men foruten noen store og gode prosjekter – brukes det for lite ressurser på FoU i byggenæringen.

I hvert fall er det slik når vi ser på hvordan pengestrømmen kanaliseres gjennom de mer offisielle kanalene. Ser vi litt forbi dette – og kikker nærmere på hvordan de ulike virksomhetene i byggenæringen jobber, foregår det hver eneste dag et ustrakt innovasjonsarbeid. Dette skjer gjerne utenfor de faste rammene - men er mange små skritt som utgjør en viktig helhet – ikke minst det som skjer hver dag på byggeplassene rundt om i landet. Mange dyktige ingeniører og praktiske fagarbeidere finner frem til en rekke gode og smarte løsninger som både hver for seg, men ikke minst samlet sett, kan ha en stor betydning både for den enkelte virksomhet, men også for hele næringen, når det for eksempel gjelder effektivitet, sikkerhetsarbeid og kvalitet. Det er en type forskning- og forbedringsarbeid som ikke blir registrert noe sted, men som hele tiden er med på å bringe næringen fremover. Enkelte er flinke til å lære bort slike forbedringsløsninger, men dette er også noe som ofte forblir en bedriftshemmelighet.

Næringen må bli langt flinkere til å ta sin del av de mer offentlige FoU-midlene. Skal man få til dette må hver enkelt virksomhet og de ulike bransjeorganisasjonene sammen med de store forskningsinstitusjonene løfte dette arbeidet enda høyere opp på dagsorden.

Samtidig må næringen også bli langt flinkere til å fremsnakke de mange gode løsninger som hver dag utvikles og perfeksjoneres. Dette er kunnskap som flere kunne ha god nytte av. Ikke minst ser vi her at det kan være et betydelig potensiale innen digitaliseringsarbeidet i næringen. Dette fikk ikke noen stor plass i budsjettfremleggelsen torsdag, men næringen har alle muligheter til å selv ta et ansvar og klare å gå bedre i takt for å gjøre byggenæringen i bedre i stand og kanskje til og med ligge i front innen digitaliseringsarbeidet. Vi i Norge burde ha alle muligheter til å kunne gjennomføre et slikt løft. 

På Bygg Reis Deg settes det opp et konsept kalt Digital Arena, som er vel verdt et besøk. Her får man høre den teoretiske bakgrunnen rundt nye digitale løsninger – men man får også ikke minst se dette i praksis.

På Bygg Reis Deg får næringen også mulighet til å vise frem sitt innovasjonsarbeid. Da skal Byggenæringens Innovasjonspris 2017 deles ut – og her finnes en rekke spennende kandidater i finaleheatet. Dette er virksomheter som har jobbet frem nye og innovative løsninger, som vil kunne få en stor betydning for den enkelte virksomhet – men som også vil kunne påvirke en større del av næringen. Vinneren av denne konkurransen kåres onsdag 18. oktober.

Mye av næringens samlede innovasjonskraft vil også bli vist frem for hele Norge på Bygg Reis Deg gjennom de rundt 550 utstillingene på messen. Mange ser frem til å se hva byggenæringen i 2017 kan tilby – det gjør vi også.