Statsbudsjettet: Regjeringen må følge opp Stortingets vedtak

- Det er skuffende at regjeringen ikke følger opp Stortingets vedtak om strenge miljøkrav til oppvarming i byggeforskriftene, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening. 

- 10. mai i fjor vedtok Stortinget å skjerpe miljøkravene i byggteknisk forskrift. Målet var å sikre at 60 prosent av varmebehovet i bygg over 1000 m 2 dekkes av annen fornybar energi enn direktevirkende elektrisitet. Siden denne endringen ennå ikke er innført av regjeringen, velger mange utbyggere i dag kun direkte elektrisk oppvarming til tappevann og oppvarming, heter det i en pressemelding fra Norsk Varmepumpeforening.

Regjeringen skrev i forslag til statsbudsjett for 2017 at de utredet vedtaket og tok sikte på å komme tilbake til saken i 2017. I forslag til statsbudsjett for 2018 skriver regjeringen at de tar sikte på å komme tilbake med saken i 2018.

- ­Vårt inntrykk er at regjeringen trenerer Stortingets vedtak. Denne forskriftsendringen burde absolutt vært innført da byggteknisk forskrift ble endret 1. juli i år, mener Hagemoen.

- Konsekvensen av at regjeringen ikke følger opp Stortingets vedtak er høyere energi- og effektbruk i bygninger over 1000 m 2. Når forskriftsendringen Stortinget faktisk har vedtatt etter hvert blir innført, vil flere av disse bygningene bli bygget med bergvarme og andre effektive varmepumper, i stedet for direkte elektrisk oppvarming, påpeker Hagemoen. Norsk Varmepumpeforening ser frem til Stortingets behandling av statsbudsjettet.

- Vi håper Venstre og KrF i denne saken kan få gjennomslag for at regjeringen endrer byggteknisk forskrift i tråd med gjeldende stortingsvedtak, sier Hagemoen.