Norcem har lenge arbeidet med å rense CO2 ved sin sementfabrikk i Brevik.

Sjokkreduksjon i støtten til CO2-rensing

Høyre og Frp struper pengehjelpen til CO2-rensing i industrien. Nå frykter både industriaktører og miljøvernere at planene skal krasjlande på nytt. 

I forslaget til statsbudsjett setter regjeringen av 509 millioner kroner til arbeidet med fangst og lagring av CO2. Men bare 20 millioner av dette skal gå til å utvikle fullskala anlegg for CO2-rensing i industrien.

I statsbudsjettet for 2017 var denne posten på hele 360 millioner kroner.

– Vi opplever at dette i realiteten betyr at prosjektene legges på is. Det er en stor skuffelse, sier Frode Alfheim, leder i Industri Energi.

Frykter ny krasjlanding

I statsbudsjettet kommer det fram at hele prosjektet skal opp til ny vurdering til våren.

Det uroer både industriaktører og miljøvernere. De frykter at Norge nok en gang skal ende med å skrote planene for fangst og lagring av CO2, også kjent som CCS, når de reelle kostnadene blir kjent.

Det samme skjedde i sin tid med planene om CO2-rensing på Mongstad, prosjektet tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kalte den norske månelandingen.

Marius Holm i miljøstiftelsen Zero mener det er uheldig med den usikkerheten som nå skapes.

– Derfor må Stortinget gripe inn og skape forutsigbarhet for de industrielle aktørene som har investert tid og penger i dette, sier han.

Tre prosjekter

Tre prosjekter er blitt utredet for CO2-fangst i industrien. Deltakerne er Norcems sementfabrikk i Brevik, Yaras gjødselfabrikk i Porsgrunn og energigjenvinningsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

Parallelt arbeides det med planer for hvordan CO2-en som fanges, kan lagres under havbunnen. Disse utredningene pågår fortsatt.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) viser til at utredningene nå er i sluttfasen.

– Derfor er tida inne for å gjøre en helhetlig vurdering, sier Helgesen til NTB.

Han mener det vil være uansvarlig å gi klarsignal før kostnadene er kjent. I stedet ønsker regjeringen å invitere Stortinget til en bred debatt om prosjektet når all informasjon er tilgjengelig. Det vil skje til våren.

Advarer mot å stoppe opp

Norges mål har vært å få på plass minst ett fullskala anlegg for fangst og lagring av CO2 innen 2020. Det er allerede klart at det vil ta noe mer tid å komme i mål, men planleggingen har likevel gått videre.

Administrerende direktør Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass er svært bekymret for kuttene regjeringen nå legger opp til.

– Det er meget dramatisk dersom dette betyr at regjeringen reduserer ambisjonsnivået, sier Schjøtt-Pedersen.

– Det er ikke mulig å nå målene i Parisavtalen uten at vi finner en løsning for CO2-håndtering, sier han.

Arbeiderpartiets energi- og klimapolitiker Else-May Botten mener regjeringen går i helt feil retning.

– Det er mange gode prosjekter innenfor dette området som ikke må stoppe opp, sier Botten til NTB.