Jon Sandnes

BNL trekker frem samferdsel som budsjettvinner - men savner digitaliseringsgrep

– Som forventet er samferdsel en av budsjettvinnerne, sier BNL-sjef Jon Sandnes til Byggeindustrien.

Han peker samtidig på at i forhold til de store investeringene det legges opp til i NTP, så må overføringene til vei og bane ligge på et meget høyt nivå i tiden fremover.

Vil har penger til digital satsing
Sandnes er derimot ikke fornøyd med fraværet av en digital satsing innen bygg og anlegg.

– Det er ingen spor av en digital satsing i budsjettforslaget. Når samfunnet ønsker å bruke så store summer på infrastruktur, må vi få på plass en digital strategi som gjør at vi kan hente ut et større potensiale i investeringene som skal gjøres innen denne sektoren. Digitalisering vil gi mer vei og jernbane for pengene, legger Sandens til.

BNL har utarbeidet et digitalt veikart for byggenæringen. Det viser at det er mulig med en heldigital byggenæring, det vil øke produktiviteten, verdiskaping og eksportandelen, samt redusere bedriftenes og det offentliges kostnader og klimautslipp.

BNL-sjefen peker på tre punkter hvor man må konsentrere den digitale offentlige satsingen fremover:

– Det må bygges opp en digital infrastruktur, det må settes av midler som sørger for et kraftig løft i den digitale kompetansen og det må settes av øremerke midler slik at Standard Norge kan etablere en åpen digital standard som både arkitekter, rådgiver, entreprenører og utbyggere kan benytte som en felles plattform i dette viktige arbeidet, sier Sandnes.

Savner a-krimsatsing
Sandnes savner også midler til kampen mot arbeidslivskriminaliteten.

– Vi ser ingen konkrete forslag til økte midler innen bekjempelse av arbeidslivskriminaliteten. Dette er svært skuffende sett i forhold til et så krevende problem både for bedriftene i næringen og samfunnet for øvrig. Denne manglende satsingen gjentar seg nå for andre året på rad – og dette må nå løses i den kommende budsjettprosessen, sier Sandnes.

Han forventer en klar økning i bevilgningene til a-krim-sentrene i de store byene.

– Vi trenger et lederskap som tydelig står frem og sier at en satsing på bekjempelse av arbeidslivskriminaliteten er viktig. Man må nå ta i bruk strategien som er levert fra regjeringen, slik at vi får et taktskifte i dette arbeidet, avslutter Sandnes.