Mapei utvikler løsninger for å minske betongavfall

Mapei har fått støtte fra Innovasjon Norge for et forskning- og utviklingsprosjekt hvor de ser på hvordan betong kan resirkuleres og avfall minskes.

Det skriver Mapei i en pressemelding onsdag.

På verdensbasis utgjør restbetong en avfallsmengde på 50 millioner kubikkmeter årlig, skriver Mapei i meldingen.

Med hjelp fra Innovasjon Norge skal byggevareprodusenten nå gjennomføre et treårig miljøprosjekt der målet er å redusere avfallsmengden og resirkulere råstoffer.

– I betong- og anleggsbransjen er det flere utfordringer knyttet til avfall og utslipp. Vi ønsker å bidra til å løse dem, sier administrerende direktør Trond Hagerud i Mapei.

Prosjektet har en totalramme på 19 millioner kroner, og har fått 4 millioner i støtte fra Innovasjon Norge. Produktutviklingen vil skje ved Mapei sitt FoU-laboratorium på Sagstua, med støtte fra det internasjonale laboratoriet i Milano.

– Vi skal jobbe med tre hovedfokus. Det første er resirkulering av betongrester som vanligvis deponeres som avfall, slik at dette kan brukes som høyverdig tilslag. Så jobber vi med resirkulering av vann fra betongproduksjon, samt bruk av forurenset masse fra for eksempel riving som fyllmateriale. Her forsegler vi inne forurensningene ved hjelp av patentert Mapei-teknologi, sier fungerende prosjektleder Dan Arve Juvik i pressemeldingen.

Mapei er, ifølge meldingen, i gang med å fylle prosjektlederposten permanent med noen som skal lede arbeidet i prosjektets tre år lange levetid.