Viktigheten av ansvarlige boligutviklere

Med et såpass lukrativt boligmarked som vi har hatt i Norge de senere årene, er det ikke spesielt merkverdig at dette markedet tiltrekker seg en rekke både seriøse og useriøse aktører. Uheldigvis har mange kunder fått oppleve baksiden ved å handle hos useriøse boligutviklere.

Skrekkhistoriene rundt om i landet er mange, og lokalmedia forteller jevnlig om uheldige boligkjøpere som ikke fikk det produktet de både håpet på, ble lovet og ikke minst har krav på. I altfor mange prosjekter er det lite erfarne boligutviklere, gjerne selskaper som er etablert ene og alene for å fullføre ett boligprosjekt, som får realisert både store og små utbygginger. Disse kjennetegnes ofte av lite erfarne ansatte, rimelige og dårlige produkter som gjerne ikke møter regler og krav, håndverkere som ikke kan faget sitt godt nok - og ikke minst som har et heller dårlig økonomisk fundament. Om dette da år galt har ofte disse selskapene hverken mulighet eller lyst til å plukke opp regningen for utbedringsarbeider – og det er slett ikke sjeldent at disse selskapene rett og slett slås konkurs – og boligkjøperne sitter da igjen med dyre lån og boliger som ikke er beboelige eller må rettes opp for store summer for å kunne tas i bruk. Man skulle selvsagt håpe dette er prosjekter som hører til sjeldenhetene – men slik er det dessverre ikke. Vi finner igjen slike prosjekter mange steder i landet – og i alle prisklasser

Det er selvsagt ikke slik at det kun er de mindre erfarne og nye selskapene som ikke gjør jobben sin. Feil gjør også de langt mer erfarne og etablerte boligutbyggerne. Forhåpentligvis skjer det noe sjeldnere hos disse, men det viktigste er at som regel vil disse selskapene, som tenker mer langsiktig, plukke opp regningen når det går galt. Om man velger en seriøs aktør er sjansen dermed langt større for at feil og mangler vil utbedres enn om man velger prosjektselskaper som er ute etter kortsiktige gevinster.

For mange boligkjøpere fortoner boligmarkedet seg som en noe uoversiktlig og komplisert jungel å begi seg inn i. Det kan ofte være vanskelig å finne ut om aktørene man vurderer å handle med er noen man burde signere en kontrakt med eller ikke. Ofte ser jo prosjektene meget fine ut – og boligene kan også virke veldig bra – i hvert fall på overflaten. Slik er det dessverre altså ikke alltid. Mange feil og mangler kan skjule seg bak et bra ytre. Ofte vil slike feil vise seg med det samme – men det er nok ofte også slik at disse feilene ikke dukker opp før det har gått noe tid.

Boligkjøperne fortjener et mer oversiktlig marked, og det bør være enklere å skille de useriøse fra de seriøse. Her er det nok den etablerte byggenæringen som må gjøre en enda bedre jobb for å vise frem hvem som er gode, og hvilke virksomheter det bør være trygt å handle med. Vi må bli flinkere til å fortelle om fordelene det er ved å velge et seriøst selskap – selv om det innimellom vil kunne koste noe mer. Kvalitet vi som regel ha sin pris – og det samme har sikkerheten for å handle med noen som også vil rydde opp etter seg om ikke alt går etter planen. Nylig fortalte vi på bygg.no om OBOS som betaler millioner av kroner for å rydde opp der hvor det er gått galt. En aktør uten et solid finansielt ståsted hadde aldri hatt mulighet til å rydde opp på denne måten. Forhåpentligvis vil boligkjøperne også fremover i større grad klare å finne frem til hvem de bør handle med, og hvem de bør tenke seg om to ganger før de signerer kontrakt med.