<p>OBOS kunne like  revet byggene på Fornebu og bygd de opp igjen to ganger og likevel betalt mindre enn de har gjort for å rette opp alle byggefeil, mener OBOS-sjef Daniel K. Siraj. Foto: Espen Sjøvoll</p>Etter å ha ryddet opp i byggefeil for et sted mellom 150 og 180 millionerkroner, er det endelig blitt veldig bra i Hundsund Tun 4 og 5 på Fornebu. Foto: Espen Sjøvoll

OBOS har betalt opp mot 180 millioner for å rydde opp i marerittprosjekt

OBOS plukker opp regninger i hundremillionersklassen etter byggefeil i nye prosjekter. OBOS-sjef Daniel K. Siraj mener byggenæringen må bli flinkere til å fortelle boligkjøperne hvorfor de bør handle av solide boligbyggere.

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

– Slik markedet er nå, er det viktigere enn noen gang å handle fra seriøse utviklere og leverandører som kan rydde opp etter seg om noe går galt, sier konsernsjef i OBOS, Daniel K. Siraj til Byggeindustrien.

Nylig fortalte Nettavisen om OBOS som tar rettslige skritt mot en italiensk produsent etter baderomsproblemer i to borettslag i Kværnerbyen i Oslo.

266 bad fra 2014 må i løpet av høsten rives og bygges på nytt.

Årsaken til problemene skal ifølge OBOS være en konstruksjonsfeil. En stålramme brukt som forskaling i dusjhjørnet kan korrodere og føre til setningsskader og at fliser sprekker.

OBOS har tatt rettslige skritt mot den italienske produsenten, men i mellomtiden har de selv valgt å rydde opp for beboerne. Prislappen på byggefeilene i Kværnerbyen kommer til å ende på flere titallsmillioner, ifølge OBOS.

180-millionerssmell

Saken er ikke unik. Daniel K. Siraj trekker fram en sak på Fornebu som et skrekkeksempel på hvor ille det kan gå i et byggeprosjekt der små og useriøse aktører får utfolde seg.

I 2011 sto 20 rekkehus, 4 tomannsboliger og 6 eneboliger i byggeprosjektet Hundsund Tun 4 og 5 ferdig på Fornebu, og året etter overtok OBOS prosjektet og samtidig forpliktelsene til utbyggerselskapet Fornebu Utvikling.

Entreprenøren som bygde marerittboligene, Momenta Byggpartner, ble slått konkurs og beboerne har flyttet inn og ut av husene sine fordi de 30 boligene hadde en rekke alvorlige byggefeil.

Momenta Byggpartner skiftet navn kort tid før konkursen, og het B-Partner AS da selskapet forsvant.

OBOS påviste blant annet mangler som spenner fra alvorlige konstruksjonsfeil til omfattende lekkasjer på grunn av kondens og mangelfulle fuktsperrer.

– Absolutt alt ble gjort feil under byggingen av Hundsund Tun 4 og 5 på Fornebu, og det er bare å prise seg lykkelig for at ingen har fått helseplager av å bo der, sier Daniel K. Siraj.

Kunne bygd husene to ganger

OBOS-sjefen tror de kunne revet husene fra 2011 og satt dem opp på nytt to ganger og likevel kommet både raskere og billigere fra det om de hadde visst hvor ille det egentlig sto til i prosjektene Hundsund Tun 4 og 5 på Fornebu.

– Prislappen har passert 150 millioner kroner. Kanskje ligger den nærmere 180 millioner kroner. Men nå håper vi for Guds skyld at saken er ferdig og at boligene er i topp stand. Toleransen for nye feil og mangler i dette prosjektet er særdeles liten, sier Siraj.

Han mener disse eksemplene viser hvorfor det er viktig å handle av seriøse og solide boligutviklere.

– Akkurat som vi går på smeller av og til når vi velger feil leverandører, så gjør også vanlige folk det når de handler bolig fra useriøse utviklere. Vi er ikke perfekte på reklamasjonshåndtering, men når det er så utvetydig at man har gjort en feil, så må vi rydde opp for kundene våre, sier Siraj.

Vannskade

Styreleder i Hundsund Tun 5, Espen Sjøvoll, er glad for at det var en så stor aktør som OBOS som var på den andre siden av bordet når det først skar seg.

– Etter halvannet år med konflikt på et lavt nivå og noen mindre reklamasjonssaker, så ballet det virkelig på seg etter hvert. Da en av naboene fikk vannskade i taket på grunn av kondens, og de begynte å åpne opp veggene og så de alvorlige problemene som lå bak, tok OBOS virkelig ansvar. Etter en kranglete start, har de gjort en forbilledlig jobb med å ordne opp. Jeg priser meg lykkelig over at det var en aktør med kapital og tyngde som skulle hjelpe oss når ting ble som de ble, sier Sjøvoll.

Han legger ikke skjul på at saken har vært belastende for beboerne. I dag er det rundt 40 voksne og 40 barn som bor i Hundsund Tun 5, og i fem av de seks årene etter at de flyttet inn har det pågått byggearbeider i sameiet.

– Vi har tømt alle boenhetene og flyttet ut på hotell og i erstatningsboliger i minst to måneder hver. Det har vært krevende for alle de involverte, men nå er ting endelig på stell, sier styrelederen.