Sagaparken Panorama

Prosjektleder Trond Dvergsdal (t.v.) og daglig leder for Dvergsdal & Sunde avdeling Nordfjordeid Rune Sunde på toppen av bygget. Utsikten er storslått.

Spektakulær fjordutsikt er det fremste salgsargumentet til Sagaparken Panorama på Nordfjordeid.

Fakta

Sted: Nordfjordeid

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Utbygger og totalentreprenør: Dvergsdal & Sunde Bygg

Areal: Cirka 2.500 kvadratmeter, inkludert parkeringskjeller på 560 kvadratmeter

Totalkostnad: Ca. 85 millioner kroner

Arkitekt: Arkitektkontoret Waage

Rådgivere: RIB: Førde Sementvare | RIBr: Konsepta | RIE/RIV: Caverion

Underentreprenører/leverandører: Ventilasjon, elektro, rørlegger: Caverion | Sprinkel: Evensen Rør | Maler/flis: Rune Skilbrei | Grunnarbeid: Norsand | Betongelementer: Førde Sementvare | Lås/beslag: Gardit | Flytsparkel: VestOcean | Vinduer: Sula Bygg | Byggevarer: Byggmakker Bruland | Tak: Lett-Tak | Ferdigbetong: Nordfjord Betong | Skilt/merking: Fluor-Lux | Kjøkken: Fossline/Foss Snekkeri | Rekkverk: Q-railing | Beslag: Husevåg Blikk | Taktekking: Skårhaug Taktekk | Fasadekledning: Cembrit (plater), Moelven (varmebehandlet furu)

Fra vinduer og balkonger i den 2.500 kvadratmeter store blokken ser du uhindret et par mil utover Eidsfjorden - en fjordarm av Nordfjord. Med på kjøpet får du en spektakulær solnedgang de dagene i året det ligger til rette for det.

Byggetrinn 1 av prosjektet er ferdig nå, 18 av 19 leiligheter er solgt. I tillegg er det en gjesteleilighet på toppen som de andre leilighetene disponerer i fellesskap.

Leilighetene har knust alt av prisrekorder på stedet med kvadratmeterpriser fra 42.000 til 50.000 kroner. På toppen ligger tre leiligheter på 165 kvadratmeter der den dyreste koster 7,090 millioner kroner. Det er den høyeste prisen på en bolig på Eid noen gang.

Bygget sammen med Amfi-kjøpesenter

Boligene ligger i sjøfronten, bygget sammen med det 11.500 kvadratmeter store Amfi-kjøpesenteret. Ved siden av bygges for tiden et 3.500 kvadratmeter stort bygg der Biltema skal inn. Bortenfor der igjen bygges vikingmuseet Sagastad med kopi av det som blir kalt verdens største vikingskip. Og bortenfor der igjen finner vi Sagaparken med sandstrand og flott opparbeidet parkområde. Parken kostet kommunen omkring 20 millioner kroner og ble åpnet i fjor. Det er med andre ord stor utvikling akkurat i dette området.

Daglig leder Rune Sunde i utbygger Dvergsdal & Sundes avdelingskontor på Nordfjordeid tror ikke det hadde blitt noen utbygging her om det ikke var for parken og det som ellers skjer i området.

– Det handler om beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Mye ble utløst av Sagaparken. Det har gått greit å finne kjøpere til leilighet-
ene i første byggetrinn. Den store testen på markedet får vi nå når vi etter hvert legger ut byggetrinn 2 med 15 nye leiligheter i et bygg ved siden av. Det blir spennende å se både etterspørsel og hvilket prisnivå markedet reflekterer. Vi lanserer nok dette i løpet av høsten, sier Sunde.

Solgt for 85 millioner kroner

Hovedtyngden av kjøperne er i kategorien 50 år og oppover. Og i stor grad handler det om intern flytting i kommunen. Det vil si at folk selger eneboliger og flytter i lettstelt leilighet. Rune Sunde og konen har selv kjøpt bolig i Sagaparken Panorama.

– Vi fant ut at dette var en mulighet som ikke kommer igjen, begrunner han.

Ifølge prosjektleder Trond Dvergsdal, en av tre eiere i utbygger Dvergsdal & Sunde, har de solgt leiligheter for 85 millioner kroner i bygget.

– Det har vært et godt prosjekt for oss, sier han.

Neste byggetrinn blir et litt annet konsept med leiligheter på 60, 80 og 100 kvadratmeter. I det tredje byggetrinnet i fortsettelsen av byggetrinn 2, er det planlagt 12 enheter. Det vil si at det blir 47 leiligheter i sjøkanten når alt er ferdig.

– Vi må nok selge i alle fall 50 prosent av boligene før vi går videre med byggetrinn 2, sier Sunde.

De har også et annet stort boligprosjekt på gang på stedet – Hotellhagen - 22 leiligheter på et tomteområde ved siden av Scandic Nordfjord.

– Der har vi solgt syv av ti leiligheter i første byggetrinn. Dette er boliger i en litt annen prisklasse, rundt 35.000 kroner kvadratmeteren.

Vekstsenter

Jølster-firmaet Dvergsdal & Sunde har vært på Nordfjordeid siden 2007 og har vært førende i utviklingen med å bygge leiligheter og flermannsboliger, et fenomen som knapt eksisterte her tidligere. Nå er det en utvikling med fortetting i sentrum, og flere andre aktører har kastet seg på. NRK presenterte tidligere i år en sak der de hadde regnet seg frem til at det planlegges 150 nye leiligheter her.

– Eid er en vekstmotor i Nordfjord. Det skjer mye, og det ene fører til det andre. Stedet nyter godt av generelle oppgangstider. Her er handel og gode kulturtilbud med for eksempel Opera Nordfjord og Malakoff Rockfestival. God tilrettelegging av kommunen gjør at det drypper på både den ene og den andre. Det er en dominoeffekt som følge av at det er gjort noen gode grep, sier Dvergsdal.

– Det er Sogndal, Eid og Førde som er de store utviklingsmarkedene i Sogn og Fjordane for tiden. I alle fall for vår del.

Volum avgjørendefor lønnsomhet

Dvergsdal forteller at de gikk i dia-
log med kjøpesenterutviklerne i Moengården Vest AS i forkant av kjøpesenterutbyggingen.

– Det var en konkurransesituasjon med flere involverte der vi ble valgt til å stå for boligutviklingen. Det endte med en todeling der de bygget eiendomsmasse for kjøpesenteret og vi boliger. Det er Dvergsdal & Sunde som står 100 prosent bak Sagaparken Panorama, sier Dvergsdal.

Boligbyggingen ble en utløsende faktor for byggingen av kjøpesenter.

– Vi må bygge i dette volumet for å få lønnsomhet i prosjektet, sier Dvergsdal.

Den fantastiske frie fjordutsikten kan ha sin pris de dagene i året det stormer rett vest fra Stad. Bygget står slik sett på et værhardt sted. Dette er det tatt høyde for.

– Vi har ikke erfart ekstremvær etter innflyttingen her ennå. Men vi fikk jo erfaring i byggeperioden, og det var ikke noe stort problem. Bygget er solid, og vi har delt opp vinduene, det er ikke de store vindusflatene som vinden kan ta tak i. Og det er aluminium rundt alle vinduer, sier Sunde.

Trekantet konstruksjon

Selve bygget er i fem etasjer, der den første, på bakkeplan, inneholder parkeringshus og boder. Dette arealet er 560 kvadratmeter. Selve boligarealet er 1.950 kvadratmeter. Det har vært 35-40 mennesker i arbeid på bygget i perioder, både regionale og lokale virksomheter.

De bærende konstruksjonene er betongelementer levert av Førde Sementvare.

– Den plasstøpte betongen i fundamentet og i bakkant av bygget er det Dvergsdal & Sunde selv som har stått for. Det er et trekantet bygg hvis du ser det fra luften. Den spesielle konstruksjonen gjør at vi måtte ta spesielle hensyn med tanke på jordskjelv. Det ble en utfordring å skulle få bygget til å skulle stå i ro under jordskjelv. Løsningen ble å forsterke med betong på baksiden, sier prosjektleder Dvergsdal.

Etasjeskillene er hulldekke med isolasjon og flytsparkel fra VestOcean, det vil si sparkel som er pumpet oppå etasjeskillene.

– Dette er en løsning godkjent av SINTEF med tanke på brann og støy, opplyser Dvergsdal.

Fjordvarme

Toppetasjen er et trebygg. Også kledningen på fasaden er i tre. Dette er tilnærmet vedlikeholdsfri, varmebehandlet furu fra Moelven. Ellers er dominerende materialer på fasaden glass- og aluminium levert av Sula Bygg. Glassrekkverkene er levert av Q-railing. På fasaden på baksiden dominerer Steni-plater, plater av glassfiber- armert polymerkompositt med glatt overflate av elektronherdet akryl.

Bygget blir varmet av fjordvarme, en løsning som er godt utbygget i sentrumsområdet her gjennom en årrekke. Et pionerprosjekt for 13 år siden resulterte i bedriften Fjordvarme AS som utvikler systemet både her og andre steder.

– Vi har brukt dette systemet i tidligere prosjekter her med god erfaring. Det er kortreist varme, sier Dvergsdal.

På innvendige flater er det malt gips som dominerer, kombinert med flis på våtrom. Gulvene i leilighetene har slitesterk laminat.


Flere prosjekter