Ramstad skole

Picasa

Ramstad skole har blitt bygget ut til en fullverdig og moderne åtteparallell ungdomsskole etter flere år med midlertidige undervisningslokaler.

Fakta

Sted: Bærum

Prosjekttype: Skole – Nybygg og ombygging

Bruttoareal nybygg: 2.356 kvadratmeter

Bruttoareal ombygging: 1.405 kvadratmeter

Byggherre: Bærum kommune

Byggherrerepresentant: Thorvaldsen prosjektadministrasjon

Totalentreprenør: Backe Stor-Oslo

Kontraktsum inkl. mva.: 82.393.723 kroner

ARK: Planforum arkitekter

LARK: Tegn_3

IARK: Andersen Interiørarkitekter MNIL

Rådgivere: RIB, RiBr, RIByFy: WSP Engineering l RIB Prefab: Loe Betongelementer l RIG: Rambøll l RIA: Rieber Prosjekt l RIE: Brelco l RIV: Oras l RIVA: MOE l Energiberegninger: Rejlers Norge

Underentreprenører og leverandører: Grunnarbeider: Ringerike Anleggsservice l Peling: Brødrene Myhre l Betong: Nord Industri-Service l Betongelementer: Loe Elementmontasje l Stål: Nils Løff l Flis- og Malerarbeider: Bygg og Mal l Vinduer: Lian l Himling/Glassvegger: Modulvegger l Tregulv: Bo Andrén l Lås og beslag: KeyWest l Tekking: Protan l Blikkenslager: Buskerud Blikk & Sveis l Metallarbeid: EMV Construction l Glass/Fasade: Hubro l Solskjerming: Solskjermingsgruppen l Gulvbelegg: Oslo Tapet og gulvbelegg l Terrazzo/utbedring av gulv Bygg A: Gulvdoktor l Foliering: Gjersøe & partnere l Kantinekjøkken: Norrøna l Fast innredning: Idema l Riving: Øst-Riv l Kjerneboring/Betongsaging: Mimax l Rør/Ventilasjon: Oras l Elektro: Brelco l Heis: Orona l Anleggsgartner: Ringerike Anleggsservice l Oppmåling: Nerdrums Opmaaling l Maskinutleie: BAS Maskinutleie l Stillas: Christiania Stillas

Elevene på Ramstad skole på Høvik i Bærum har fått et nytt bygg og kraftige oppgraderinger på den gamle skolen sin. De eldste delene av skolen stammer fra 1963, da Ramstad ble bygget som realskole. Tidlig på 70-tallet ble skolen organisert som femparallellskole for ungdomstrinnet. Med voksende behov ble det etter hvert satt opp midlertidige lokaler for å øke kapasiteten med nok en parallell, men nå er brakkene fjernet, kapasiteten hevet, og Ramstad-elevene har fått den skolen de trenger.

I tillegg til nye undervisningslokaler i passivhusstandard, har deler av det gamle skolebygget blitt bygget om og fornyet. Uteområdene er også utvidet med nye arealer, og gamle idrettsbaner er rustet opp. I tillegg har skolen fått ny adkomst og parkering, og området er stengt for gjennomkjøring.

– Vi har fått oppfylt alle mål i skolebehovsplanen, sier prosjektansvarlig Ole Grønningsæter i Bærum kommune Eiendom.

– Det er stor vekst i området, så dette er et reelt behov, understreker han.

Grønningsæter forteller at kommunen er godt fornøyd med den nye ungdomsskolen på Høvik. Etter utbyggingen har Ramstad skole kapasitet til å ta imot 720 elever, og har mellom 60 og 70 ansatte.

– Vi mener vi har fått vitalisert området ved at skolen har fått et fint uteanlegg. Rent arkitektonisk synes vi også at det å bygge med samme uttrykk som det opprinnelige skolebygget har vært veldig heldig, sier han.

Grønningsæter skryter av total-
entreprenør Backe Stor-Oslo, som han beskriver som profesjonelle og gode, og understreker at de har hatt et godt samarbeid gjennom byggeperioden.

Utfordrende nybygg

Prosjektleder Katarzyna Baszak i Backe Stor-Oslo trekker også frem et godt samarbeid og tett dialog med både byggherre og brukerne på Ramstad skole. Bygging av nytt F-bygg for å utvide kapasiteten på skolen startet sommeren 2016, med ferdigstillelse ett år senere. Ombygging og fornying av eksisterende skolebygg har skjedd intensivt utenfor skoletiden.

Plasseringen av nybygget bød tidlig på tekniske utfordringer for entreprenøren.

– Hele det nye bygget står oppå en gammel energibrønnpark. Den opprinnelige planen var å støpe bunnplater direkte på grunnen, men grunnen var så dårlig, og energibrønnene tålte ikke belastningen, slik at vi måtte velge en løsning med ringmur på peler og hulldekker oppå der igjen, forteller Baszak.

Hele Ramstad skole er koblet på energibrønnparken, som er utvidet med fem nye brønner.

Backe-prosjektlederen understreker dog at samtlige utfordringer har blitt håndtert raskt, og at totalentreprenøren gjennom ukentlige møter med byggherreombud og rektor ved Ramstad skole har landet på gode løsninger for utfordringer knyttet til både nybygg- og ombyggingsdelen av prosjektet.

– Foruten grunnforholdene har det gått veldig greit med byggingen av F-bygget på Ramstad skole. Når det kommer til ombyggingen i byggene A, C og D har det primært vært tiden som har gitt utfordringer. Det har vært full skoledrift, så all ombygging av eksisterende arealer har blitt gjort i sommerferiene. Da har vi jobbet døgnet rundt, forteller prosjektlederen.

Passivhus

Bygg F utgjør 2.294 kvadratmeter, og inkluderer bibliotek og aula, i tillegg til både kontorer og undervisningslokaler. I bygg D er også kantinefasiliteter, musikkavdeling, naturfagslaboratorier og en stor felles matsal. Det nye bygget har passivhusstandard, og ved trykk-
testing har nybygget oppnådd et lekkasjetall nede på 0,6 luftvekslinger per time. I tillegg har total-
entreprenør Backe bygget ut bygg A med et 62 kvadratmeter stort tilbygg med dusjanlegg.

– Hele bygg F er prosjektert som passivhus. Det har ikke vært noen spesielle løsninger, men det er tykke vegger og tykke tak med mye isolasjon, sier hun.

Nybygget er konstruert med bærende elementer i prefabrikert betong og stål, med hulldekker i etasjeskillene. Fasadene er utformet for å gjenspeile det gamle uttrykket ved skolen, med ferdigpussede plater utenpå bindingsverk og betongveggene.

Det er ikke registrert en eneste fraværsskade på prosjektet.

– Vi er stolte av jobben vi har gjort. Vi har levert et veldig solid skolebygg som skal vare i mange år fremover, sier Baszak.


Flere prosjekter