Fantoft TRE

I Fantoft studentby har Lars Jønsson AS ført opp to blokker med til sammen 324 studenthybler og en barnehage for Sammen. Bærende konstruksjon fra plan 2 og opp består av massivtre.

Fakta

Sted: Fantoft, Bergen

Prosjekttype: Nybygg, hybler

Kontraktssum uten merverdiavgift: 173 millioner kroner

Bruttoareal: 9.300 kvadratmeter

Tiltakshaver: Sammen Bolig

Byggherreombud: Bergen Eiendomsrådgivning

Totalentreprenør: Lars Jønsson

Arkitekt: b+b arkitekter

Landskapsarkitekt: Smedsvig Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB: COWI | RIV: Sweco Norge, Anders O Grevstad (rør) | RIGeo og RISprinkler: Sweco Norge | RIBr: Konsepta | RIVVA: Kaliber | RIMassivtre: Itre | Spesialrådgiver plan- og byggesak: Opak

Underentreprenører og leverandører: Tømrer: Byggmester
Ådnekvam | Oppmåling: Anko | Rivning: Rivenes | Grunnarbeider og natursteinmuring: Sartor Maskin | Peling: Fundamentering | Anleggsgartner: Olsen & Indrøy Hage og Anlegg | Betongarbeid: Stoltz Entreprenør | Stål: Scancon | Taktekking: Protan Entreprenør Hordaland | Gulvstøp og lydgulv: Industrigulvspesialisten | Solavskjerming: Fasadeprodukter | Blikkenslager: Østensen Eftf | Smed: Hamre | Maling og gulvbelegg: LMG | Elektro: Pettersson & Gjellesvik | Ventilasjon: Tevas | Varme, sanitær og sprinkler: Anders O Grevstad | Heiser: Kone | Branntetting: Firesafe | Lås, beslag, adgangskontroll: Bergen Låsservice | Kjøkken: Drømmekjøkkenet Forus | Steinbenkeplater: Stone Design | Compact living senger: Feel Free Production | Bredbånd: Get | Solcellepanel: Solbære | Kledning og precut: Optimera | Montering av massivtre, utvendig kledning og beslagsarbeider og aluminium på fasader: Lars Jønssons Byggavdeling

Sammen står for Studentsamskipnaden på Vestlandet. Blokkene er tegnet av b+b arkitekter og er ført opp i totalentreprise etter at Lars Jønsson vant en designkonkurranse sammen med b+b arkitekter. Lars Jønssons kontraktssum er 173 millioner kroner uten merverdiavgift. Byggestart var i juli i 2016. Blokkene ble tatt i bruk i august i år.

Kort tid

Prosjektleder og leder for totalentrepriser Per-Einar Rotvoll i Lars Jønsson forteller at blokkene har inntil seks etasjer og et samlet areal på 9.300 kvadratmeter. Barnehagen er dimensjonert for inntil 90 barn.

– Vår største utfordring i dette prosjektet var kort tid til prosjektering og bygging. Deler av prosjekteringen skjedde parallelt med byggingen. Vi måtte også sende mange dispensasjonssøknader på grunn av reguleringsplanen, sier Rotvoll.

Rotvoll sier at konstruksjonene i massivtre har gitt medarbeiderne i Lars Jønsson økt kompetanse på massivtre.

– Vi har også fått mer kunnskap om prosjektering og bygging av studenthybler, noe som er nyttig i og med at vi er i gang med totalrehabilitering av høyblokken i Fantoft studentby.

450 studenter

De 324 studenthyblene har plass til cirka 450 studenter. Hyblene er på cirka 15 kvadratmeter og har enten eget kjøkken eller åtte studenter deler kjøkken og oppholdsrom. Mange av hyblene rommer to studenter og er innredet etter IKEAs compact living system. Alle hyblene har egne bad og universell utforming.

På taket av blokk R ligger det en felles takterrasse med sittegrupper og et bordtennisbord. Foran blokkene er det sittegrupper.

God funksjonalitet med to bygg

Sivilarkitekt Bjørn Ivar Hegglund i b+b arkitekter forteller at det arkitektoniske h ovedgrepet i prosjektet var å etablere nybyggets grunnplan på samme nivå som første etasje av N-blokkene.

– Dette gjør vi for å reparere en situasjon der lokket langs langblokken utgjør en utrivelig og farlig underverden i studentbyen. Ved å rive deler av lokket lufter vi ut denne underverdenen og gir det resterende overdekkede arealet funksjon som parkering av biler og sykler, nå med nær kontakt til lys og luft. Kontakt fra langblokken til nytt bakkeplan sikres i hver ende, samt med en ny trapp som lander sentralt i adkomsttunet i blokk J. Ved å senke nybygget oppnår vi gode etasjehøyder innenfor reguleringsplanens begrensninger, dette er vesentlig for å kunne etablere gode hybler i et teknisk velfungerende bygg. Ved å dele nybygget opp i to volumer oppnår vi en bedret funksjonalitet for uteplassene på begge sider av bygget, samtidig som dagslysflaten økes. Med dagslys til fire gavler per etasje muliggjøres etablering av fire kollektiv per etasje med fellesrom mot gavl, uten at dette går utover antall hybler. Bruddet letter uttrykket på byggene og bidrar til at hybelhusene i seg selv oppleves som mindre enheter, sier Hegglund.

Byggene er oppført som massivtrehus. Massivtre har ifølge Hegglund gode egenskaper både med tanke på materialopplevelse, klimaavtrykk og byggetid. For å utnytte de konstruktive egenskapene til massivtre har byggene rene volumer der repetisjon og vertikal gjennomgåenhet er vektlagt.

Det har i prosjektet vært en overordnet tanke om å skape bygg som til tross for sin størrelse virker lette og innbydende. Bruken av massivtre i konstruksjon bør synliggjøres og ved å benytte trekledning tydeliggjør bygget sin karakter.

– For å dekomponere fasadene benyttes det horisontale bånd (brannbeslag) per etasje, og en variasjon av liggende kledning i form av skiftende bord-bredder med vertikale brudd. Det legges opp til en lys og naturlig fargepalett, med innslag av lakkerte aluminiumsplater med friske farger. Vi har lagt vekt på store glassflater i rommene, som gir rommene en luftig følelse og sikrer rikelig dagslys og kontakt med naturen ute. Cirka 15-20 prosent av vinduene er planlagt med en lakkert aluminiumsramme, som bygger videre på dekomponeringen av fasadene.

Hovedinngangene er markert med egen kledning og takoverbygg, dette gir god orientering og er med på å gi byggene karakter, sier Hegglund.

Barnehagen er dimensjonert for 80 barn i fire avdelinger, to avdelinger for store barn og to avdelinger for små barn.

– Barnehagen er tegnet rundt et grep som er ment å gi muligheten for åpen kontakt mellom alle avdelingene og de ansatte samtidig som hver avdeling kan velge å isolere seg ved behov. Ved å etablere et gjennomgående torg i barnehagens midtre, sikres det enkel adkomst til samtlige avdelinger samt felles lekerom. Alle oppholdsrom, med unntak av de små lekerommene, er lagt til fasade og er sikret godt med dagslys. Barnehagen er lagt i henhold til reguleringsplanen, men uteområdet er skiftet noe mot nord vest, fordi dagslysforholdene her vurderes som bedre, sier Hegglund.

Det kan være en utfordring å legge en barnehage i sokkelen av et større bygg, spesielt med tanke på å lage en egen verden for barna.

– Vi har i forslaget løst dette ved å trekke ut volumer i forskjellige vinkler. Dette lager fine uterom med målestokk som barna kan relatere seg til, samtidig som det gir barnehagen en egen gesimshøyde på én etasje som virker meget vennligere enn de fulle 6 etasjene. Sammen med uteboder danner hovedvolumet en livlig verden som danner små og store situasjoner, sier Hegglund.

Alle fag tidlig inn

Siviling Birger Hauge Lundgård i COWI forteller at den største utfordringen i prosjekteringen av Fantoft TRE, og generelt for alle massivtrebygg, er å få med alle tekniske tidlig i prosessen.

– Alle utsparinger for tekniske installasjoner bør utføres på fabrikk og må følgelig være planlagt før produksjonsstart. Det betyr at arkitektens løsninger låses tidligere enn i bygg av andre materialer. For å utnytte den raske fremdriften massivtre har under oppføring er det ofte en fordel å bruke prefabrikkerte baderom og eventuelt kjøkken. Det er også greit å vite at massivtre har god brannsikkerhet, sier Lundgård.

Bergens største massivtreprosjekt

Blokkene har dels fjellgrunn og står dels på inntil ni meter lange stålkjernepeler til fast fjell. Begge blokkene har tilnærmet rektangulær form. 25 cm tykke frittliggende betongplater med underliggende pelehoder danner gulv i plan 1. Første etasje har bærekonstruksjon av stålsøyler og vindkryss av stål. Plan 2 har også gulv av en 25 cm tykk betongplate. Videre opp til og med plan 6 har blokkene ytterveggselementer, innerveggselementer og dekkelementer av massivtre.

Massivtreelementene består av 2-3 cm tykke krysslimte bord som danner elementer som er 10 til 16 cm tykke. Elementene er produsert i Østerrike og fraktet til Bergen på trailere. A lle vindusåpninger, døråpninger og utsparinger for tekniske installasjoner er utført på fabrikk. Takene er i massivtre, er isolert med steinull og tekket. Fasadene er kledd med liggende royalimpregnert trepanel og har inntrukne vinduer beslått med aluminium, noe som sikrer rimelig vedlikehold og lang levetid. Det er Lars Jønssons Byggavdeling som har stått for: montering av massivtre og utvendig kledning og alt av beslagsarbeider og aluminium på fasader. Fantoft TRE er Bergens største prosjekt i massivtre.

Luftveksling på 0,3

Hyblene har lydgulv belagt med linoleum (oppfyller alle krav til trinnlyd og luftlyd), vegger av tre og lydhimlinger. U-verdier for vinduer er under 0,8 og oppfyller krav til passivhus. Tryktesting viser en luftveksling på 0,3. Blokkene er fullsprinklet og har brannalarmanlegg. Sorteringsgrad for byggavfall er cirka 90 prosent. Da byggeaktiviteten var på topp var 120 personer med.

800 mm nedbør

Det ble praktisert rent tørt bygg under oppføring og innredning. Rotvoll opplyser at et falt 800 mm nedbør i Bergen i de tre månedene da montering av massivtrekonstruksjonene pågikk.

– Vi var litt bekymret over å bygge med tre på Vestlandet under slie forhold, men elementene har lav fuktighetsverdi fra fabrikk og tørket fort når bygget ble tett. Generelt er det å bygge med massivtre er bra når det gjelder brann, lyd og fukt. Det er også mye tid å spare ved å bruke massivtre, men det bør settes av god tid til prosjektering, sier Rotvoll.

Tek10

Prosjektet er ført opp etter Tek10. Oppvarming skjer med panelovner i oppholdsrom og varmekabler på bad og er basert på fjernvarme og varme fra solcellepanel. Barnehagen har også kjøling (via ventilasjonsanlegg). Fantoft TRE er i energiklasse B og energibruk fyller kravene til passivhusstandard. Barnehagen og alle hyblene har balansert ventilasjon.


Flere prosjekter