Byggingen av Amalie Skram vgs og ADO Arena har inspirert Eilif Bjørge til tegningen «Stridens eple», som tas opp på Vestlandske Bygg- og Anleggsdag 26. oktober.

Alt klart for Vestlandske Bygg- og Anleggsdag

- Vi har et program som er det mest gjennomarbeidede siden jeg kom med i 2010. Mest spent er jeg på sesjonen rundt bygget Helleren i Bergen, sier sekretær for komiteen, direktør Hans Martin Moxnes i EBA Vestenfjelske.

- Bygget som i dag huser Amalie Skram vgs og ADO Arena, var omgitt av budsjettsprekker og rettssaker. Det er dette som har inspirert Eilif Bjørge til den artige tegningen «Stridens eple» som pryder forsiden av årets brosjyre. Vi har et tredelt opplegg på sesjonen under navnet Helleren heller! Gjennomgang av sakskomplekset ved advokat Alf Johan Knag fra SANDS, kommentarer fra noen av aktørene, og avslutningsvis arkitektturhistoriker Ulf Grønvold om dette og to andre byggs arkitektur. Dette siste under tittelen er kalt Tapetets triumf, utdyper Moxnes.

Han forteller at de har stilt seg lagelig til for hogg under årets konferanse, som går av stabelen på Radisson BLU Hotel Bryggen 26. oktober.

- Jeg kan ikke huske at det har vært hentet inn en vaskeekte filosof til en bygg- og anleggskonferanse før. Men det har vi gjort. Den landskjente filosofen Einar Øverenget skal filosofere over hvorfor vi har problemer med rekrutteringen til bransjen. Tankene komiteen har drodlet rundt og som gjorde dette til et riktig valg, var at vi har problemer med å forstå hvorfor ikke ungdommen vil inn i godt betalte, sikre og livsvarige jobber. Kan det være at vi nordmenn bare en generasjon eller to etter at de fleste av oss var fiskere, bønder og arbeidere skjemmes over fysisk arbeid, eller er vi i ferd med å bli stokk late, hvor de fleste drømmer om å sitte på et kontor? Øverenget skal rett og slett filosofere over elefanten i rommet, sier Moxnes.

Det er mange forhåndspåmeldte og det er plass til maksimalt 200 deltakere på årets konferanse, som er den 24. i rekken.

- Vi nærmer oss raskt 150 påmeldte, og om man skal sikre seg plass må man melde seg på så raskt som mulig, påpeker Moxnes.

Les mer om arrangementet her