Prosjektleder Tommy Hansen i Veidekke Follo Østfold viser distriktssjef Rune Andersstuen hvor langt de har kommet på det store utviklingsprosjektet Verket som tidligere blant annet huset papirfabrikken Peterson.

Verket viser vei for Veidekke-vekst

På et år har ordrebøkene i Veidekke Follo Østfold vokst fra 200 millioner kroner til nesten en milliard, og distriktet er har blitt et av konsernets viktigste satsingsområder.

Veidekke Follo Østfold

Har hovedkontor i Ås, og jobber fra Oslo til svenske-grensen.

55 funksjonærer og 65 fag-arbeidere jobber i distriktet.

Fagarbeiderne består av tømrere, forskalingssnekkere og murere.

– Hvis vi ser ett år tilbake i tid, begynte ordrereserven å bli ganske lav. Den var helt nede på 200 millioner kroner på det laveste. Siste tall var 950 millioner kroner, forteller distriktssjef Rune Andersstuen i Veidekke Follo Østfold til Byggeindustrien.

Han overtok som distriktssjef for halvannet år siden, og står bak en formidabel snuoperasjon. Andersstuen forteller at de like etter at han overtok hadde et møte for å legge en ny strategi for distriktet. Det viktigste var å skaffe flere jobber.

– Et av punktene vi hadde i en presentasjon på det møtet var at vi skulle få Verket og bygge det. Det ønsket vi fordi det var et stort prosjekt, og ikke minst at det var en stor og seriøs byggherre som sto bak, legger han til.

Peterson
Verket er den gamle Peterson-tomta i Moss. En flere hundre år gammel industritomt hvor papirprodusenten kun var den siste i en lang rekke brukere. Det er Höegh Eiendom som står bak utbyggingen. I alt skal det bygges opptil 3.000 boliger og næring på tomta, og foreløpig har Veidekke sikret seg flere kontrakter på tomta. Dette er første byggetrinn av en ny bydel i Moss.

– Vi har fire prosjekter gående her samtidig. Støperiet er et boligprosjekt med 166 leiligheter. Ankers Hus er et kontorbygg fordelt på åtte etasjer og p-kjeller, tilsammen10.200 kvadratmeter. Vi er også kontrahert til sanering og rensk av M6-bygget, og har kontrakt på all infrastrukturen rundt byggene, forteller Veidekkes prosjektleder på Verket, Tommy Hansen. Det er for øvrig Skatt Øst og skatteetaten som skal inn i fire av åtte etasjer i Ankers Hus, og Veidekke Follo Østfold har inngått en samarbeidsavtale med byggherren som skal forhindre arbeidslivskriminalitet på byggeplassen. Så langt har de utvidede undersøkelsesmulighetene ikke avdekket noe ulovlig på byggeplassen.

Hansen legger ikke skjul på at distriktet har fått en ny gnist det siste året.

– Vi har fått mye mer selvtillit som distrikt, og føler at vi blir satset på i Veidekke. Blant annet har vi blitt et foregangsdistrikt på mange områder, forteller han til Byggeindustrien.

BIM
Andersstuen forteller at rekruttering har vært en suksessfaktor i oppgaven med å fylle ordrebøkene. På et år har distriktet ansatt elleve nye medarbeidere, og satset spesielt på å tilegne seg nye ansatte med kompetanse på henholdsvis BIM og prosjektledelse.

– Vi satser på å kunne ta større prosjekt, og da må vi ha egne dedikerte ansatte som jobber med prosjekteringsledelse, sier han.

I tillegg har fagarbeiderne innen betong i distriktet tatt på seg en større del av selve betongjobbene, og disse er organisert i tre lag. Dette har ført til at kompetansen blant disse har gått opp, og turnoveren gått ned.

– Et annet satsingsområde er BIM og digitale løsninger. Det får man ikke tatt ordentlig tak i før man ansetter dedikerte personer. Vi ønsket en egen BIM-ansvarlig i distriktet og vært heldige og fått riktig mann. Her i Moss har vi nå en BIM-ansvarlig som følger prosessen, og i distriktet har vi tilsammen tre, legger Veidekke Follo Østfold-sjefen til.

Han understreker at BIM-satsingen også har ført til at distriktet har kunne komme inn tidligere i prosjektene, noe han mener er veldig viktig. Veidekke-enheten lager nå tidlig en BIM-modell av prosjektene, og kan på den måten raskt komme med et kostnads-
overslag og volumutregninger for et hvert bygg.

– BIM-toget var gått og vi var ikke med på den siste vogna, men vi har hatt en voldsom utvikling det siste året. Nå har vi som mål at vi som distrikt skal sitte i lokførerstolen, avslutter en stolt distriktssjef.